WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Holstvollen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 29. aug. 2019 kl. 16:04 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Holstvollen 2015. Foto: Jan Habberstad
Holstvollen 2015. Foto: Jan Habberstad
Holstvollen 2015. Foto: Jan Habberstad
Holstvollen 2015. Foto: Jan Habberstad

Holstvollen, tidligere arvefesteplass i Trondhjems Bymark, ligger rett opp fra Trondheimsfjorden ved Løftan og St. Olavsspranget. Det var rådmann Lorentz Hansen Holst som eide Holstvollen rundt 1750 og som har gitt navn til plassen. I 1765 ga magistraten festeseddel på plassen til et konsortium som eide Vandmøllen i Trollavassdraget. Etter Holst ble Holstvollen festet bort til Gjert Gerrit Horneman, Henrik Lysholm, Peder Iversen og Knut Thode som i fellesskap hadde kjøpt Trolla for å drive møllebruk der. I 1812 fikk kjøpmann Jon Jensen Klæth arvefeste på Holstvollen. Trondheim kommune overtok i 1971.

Trondheim kommune avduket august 2019 en informasjonsplate om gården som nå er revet, som Byåsen historielag har medvirket til innholdet i. Den som fysisk avduket tavlen var Aud Kirsten Danielsen, (født Klevstad på Holstvollen gård i 1931 og eldste nålevende slektning etter de siste driverne av gprden som var Josef og Nikoline Holstvoll. Informasjonstavlen er laget Ernestuss AS på bestilling fra kommunen, der Per A. Hareide hadde organisert opplegg og utarbeidelse av tavlen.

Utdrag fra Infotavlen: QR-kode Holstvollen 2015

Holstvollen gård var en utmarks plass som lå nordvest i Bymarka i Trondheim. Holstvollen gård var på ca 600 mål. Av dette var 100 mål dyrket mark. På slutten bestod gårdstunet på Holstvollen av fem bygninger:

  • Våningshuset, med et bruksareal på 160 m² fordelt på to etasjer pluss kjeller. *Driftsbygningen, med en grunnflate på ca. 300 m2 og tre etasjer inkludert høyloft, med to låvebruer inn fra nordvest. *Stabburet i to etasjer Vognskjulet med verksted *Jordkjeller, delvis nedgravd og støpt i betong og stein, (står fortsatt).

Våningshusets eldste del ble oppført i siste halvdel av 1800-tallet, mens øvrige bygninger er oppført i perioden 1920–1930.

Gården har fått sitt navn etter rådmann Lorentz Holst, som på 1720-tallet tok eierskap over plassen og bygde nye hus her. Han demmet også opp Holstdammen for å ha jevn vanntilførsel til sagbruket sitt i Trolla.

I 1765 ga magistraten feste til Henrik Lysholm, Peder Iversen, Knut Thode og Gert Hornemann, som hadde kjøpt Trolla, Myren og Holstvollen for å drive sagbruk og mølle i Trolla.

Holstvollen- Infotavle


Holstvollen - oversikt over gårdsanlegget

Se også

Trondhjems Bymark

Kilde

  • 1. Trondheim Byleksikon
  • 2. Gaute Myhre. Holstvollen. Årbok Byåsen historielag 2014.
  • 3. Infotavle Holstvollen

Kart

Kart Trollavassdraget