WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Veinavn på Ranheim 3

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Veinavn på Ranheim 3

Denne artikkelen er skrevet av Olav Paulsen, Ranheim Bydels Museums Historielag. Artikkelen ble første gang publisert i Ranheimsavisa. Artiklene om veinavn på Ranheim går over flere artikler.

Denne gang er vi i området ved brua over jernbanen, altså nært til Ranheimsveien nummer 200, de nye boligene på Nedre Humlehaugen og menighetshuset ved kirka.

Engstrømbakken har fått sitt navn etter den kanskje minst kjente personen som har bidratt til veinavn på Ranheim, Paul Engström (f. 1869). Han kom som mange andre fra Sverige til Ranheim for å begynne på Ranheim Papirfabrikk. I folketellingen fra 1910 står han oppført som Salsmester på fabrikken, og fruen, Augusta, står oppført som Salsmesters hustru. De hadde to barn, Helge og Rudolf. Salsmesteren var avdelingssjef for blant annet arksalen, som var en stor kvinnearbeidsplass på fabrikken i sin tid. Familien bodde øverst i bakken, på Solhaug, som ble brent ned i et TV-program for noen år siden. Veien ble i mange år kalt Engstrømbakken på folkemunne, og det ble vedtatt som offisielt navn i 2006. På 1950-tallet var Engstrømbakken en populær akebakke om vinteren for oss som bodde i området. Det var få biler i trafikk på Ranheimsvegen, og vi visste når bussen, Væreringen, passerte. Det største problemet var å klare svingen når vi endte opp i Ranheimsvegen. Det hendte at noen havnet i gjerdesprossene til Jansen i Ranheimsvegen 206.

Thorry Kiærs veg har sitt navn etter Thorvald Meyer Kiær (1888-1968). Han var født i Oslo og ble etter hvert var en sentral industriperson i Trøndelag etter at Kiær-, Solberg-, Astrup-, og Fearnleyfamiliene etablerte AS Meraker Brug og kjøpte Ranheim Papirfabrikk i 1907. Før han kom til Ranheim var han direktør for papirfabrikken Dubrowka i Leningrad. Han var senere direktør for Ranheim Papirfabrikk (1923-1938), Meraker Brug (1927-1938) og Orkla Grube AB (1938-1958). I tillegg hadde han en rekke styreverv i bedrifter der familiene var engasjert.

Ingrid Kiærs veg. Oppkalt etter Ingrid Kiær (1892-1982), som var gift med Thorry, og var datter av den kjente kunstmaler Fritz Thaulow. Hun var aktiv i det lokale velferdsarbeid, bl.a. i Sanitetsforeningen, og hadde arvet en kunstnerisk åre etter sin far. Da Ranheims nye kirke skulle bygges etter at den gamle brant ned i 1932 fikk hun oppdraget for den kunstneriske utsmykningen. Dette gjaldt både skulptur og malerier.

I det samme området ligger Randi Kjærems veg, oppkalt etter Randi Kjærem (1864-1945) som var lærer på Ranheim skole fra 1891 til 1924. Hun var lærernes representant i skolestyret i flere år, og var en meget avholdt person på Ranheim. Veien fikk sitt navn i 1957.

Kilde

  • Olav Paulsen