WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ranheim

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°25.12′ N 10°33.14′ Ø
Trykk på koordinatene og du får kart, flyfoto etc. for dette stedet.

Ranheim. Foto: Jan Habberstad

Ranheim er en bydel helt øst i Trondheim, som tilhørte Strinda kommune før sammenslåingen med Trondheim kommune i 1964.

Det opprinnelige, gammelnorske navnet var også Ranheim, som betydde heimen ved ranene. Ranene er de 3 typiske bergutspringene i Trondheimsfjorden i området som kalles Hansbakkfjæra.[1]

Bydelen har historisk en sterk arbeiderbevegelse grunnet papirfabrikken som la grunnlaget for bebyggelse på dette stedet.

Vikelva (også kalt «Lutelva» eller «Reppen») renner gjennom bydelen, og tilgangen på rennende vann var en stor årsak til at Ranheim Papirfabrikk AS (som i dag er en del av Petersongruppen) ble lagt her i 1884. Det startet som en cellulosefabrikk, men nå lager fabrikken papir- og massivpapp.

Bydelens idrettslag heter Ranheim Idrettslag (RIL), og er delt opp i fire avdelinger: fotball, håndball, friidrett og allidrett.

Referanse

  1. Ranheim Bydels Museums Historielag Årbok 2011

Se også

Kilde

Eksterne lenker