WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Harald Skavlan

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Skavland

Harald Skavlan (19.6.1854 i Herøy Sunnmøre-11.7.1908 i Voss) , var sønn av Sogneprest og stortingsmann Aage Schavland (1806–76) og Gerhardine Pauline Bergh (1817–84). Bror av Aage Skavlan, Olaf Skavlan og Sigvald Skavlan.

Harald Skavlan levde sine barneår i Trondheim, arbeidet efter avsluttet skolegang en tid på et mekanisk verksted der og fikk derpå 1870- 72 ingeniørutdannelse ved Chalmerska Sløjdskolan i Goteborg.

Han kom som volontør ved ved anlegget av Jærbanen, blev assistent ved jernbaneundersøkelsene fra 1874; 1876- 82 var han ingeniorassistent ved driften av Rørosbanen og derefter driftsassistent ved trafikkavdelingen i 4. trafikkdistrikt 1883- 91. Da jernbanebyggingen i Norge efter en dødperiode siden slutten av 1870-årene kom i gang igjen, blev Skavlan avdelingsingeniør II ved Jernbaneanleggene fra 1891 og deltok ved byggingen av Hamar- Otta-banen og ved Gjøvikbanen, fra 1897 som avdelingsingeniør I. 1/4 1898 blev Skavlan overingeniør for Bergensbanens vestenfjelske del. Det var under planleggingen og fullføringen av dette tekniske pionerarbeide at Skavlan ydet sin største innsats. Bergensbaneprojektet inntok en særstilling i norsk jernbanebygging og var på den tid, selv målt med utenlandsk målestokk. en respektinngydende ingeniøropgave. Skavlan kom til å vie alle sine betydelige evner og krefter til arbeidet og hadde den tilfredsstillelse å få se banen åpnet for drift over fjellet til Krøderen for han døde. I spissen for en stab av dyktige medarbeidere hadde Skavlan en vesentlig del av æren for at Bergensbanens vestenfjelske del blev lykkelig gjennemført.

Skavlan hevdet at det var viktigere å fullføre Dovrebanen frem til Trondheim enn å omlegge Rørosbanen til bredsporet bane. Endelig pekte Skavlan på en snarlig elektrifisering av våre jernbaner som aktuell politikk.


Kilde

  • Norsk biografisk leksikon, bindxx, side 495
  • Carl Adolf von Krogh. Rørosbanens historie
  • Trondheimsbasen 2017