WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Sjetne Arbeiderlag

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Sjetne Arbeiderlag heter en artikkel skrevet av Ivar Nervik i boka Sjetnemarka- bygda i by´n.

Sjetne Arbeiderlag fane


Da utbyggingen og bosettingen i Sjetnemarka startet i midten av 60-årene, ble det til at AP-tilhengerne som flyttet hit for en stor del søkte medlemskap i Tiller. Tiller Arbeiderlag var det laget som da lå nærmest lokalmiljøet. Etter hvert meldte det seg behov for et eget arbeiderlag i Sjetnemarka. Initiativtakere var bl.a. Per Grøndahl, Linn Mo og Johannes Tørhaug.

25. mars 1982 ble det holdt et forberedende møte med valg av et interimsstyre. Stiftelsesmøtet ble berammet til 20. april 1982. Innbydelse ble sendt til medlemmer av Tiller Arbeiderlag som soknet til Sjetnemarka, medlemmer av bydelsutvalget og andre som hadde vist sin interesse.

Som lagets første leder ble valgt Per Grøndahl. Senere ledere har vært Edgar Weiseth, Ivar Nervik, Bjørnar Flatval, Erna Barø, Arne Silseth og Roar Aas. Etter 10 år var Sjetne Arbeiderlag i en periode med sine 160 medlemmer et av de største lokallagene innen Trondheim Arbeiderparti. Dette ga innflytelse i lokalpolitikken og flere medlemmer av laget ble valgt inn i Trondheim bystyre i sentrale verv. Disse har vært Bjarne Nervik og Ivar Nervik som kommunalråder i hver sine 4-årsperioder. Dessuten har medlemmene Egil Karlsen, Turid Sandø, Tor Olaussen, Edgar Weiseth, Bjørnar Flatval og Jan Vasseli vært bystyrerepresentanter. Roar Aas er i dag bystyrerepresentant og leder av bystyrets finanskomite. Sjetne Arbeiderlag har aktivt deltatt i den politiske debatten i Trondheim. Både Harald Jullumstrø og Ivar Nervik fra Sjetne Arbeiderlag har vært ledere i Trondheim Arbeiderparti.

Så lenge bydelsutvalgsordningen fungerte, deltok medlemmer av Sjetne Arbeiderlag i Sjetnemarka bydelsutvalg og med ledere herfra i alle valgperiodene.

Protokoller fra 80-årene viser at flere aktuelle emner ble tatt opp på medlemsmøtene. Blant disse var helse- og sosialpolitikk, Ap’s politikk innen kirke, kultur og fritid og skattepolitikken, energi og oljepolitikk herunder ilandføring av gass til Tjeldbergodden, arbeidsledighet og EØS-avtalen, innvandringspolitikk m.m. En kveld var viet Amnesty International. Et annet aktuelt emne som opptok – og fremdeles opptar – var friområdene i Sjetnemarka. Dette temaet har vært en gjenganger på møtene. Øvrige tema på møtene har dessuten vært: Frihetsdebatten, reguleringsplan for Sjetnemarka, samferdsels-, skole og boligpolitikk – alle med fremtredende personer som innledere. Her kan nevnes statsminister Gro Harlem Brundtland (fellesmøte på Heimdal i 1985), ordfører Anne Cath. Parow, redaktør Eigil Gullvåg, stortingsrepresentantene Andreas Wormdahl, Liv Aasen, Kjell Helland, Ulf Guttormsen og Mary Kvidahl, tidligere ordfører Per Berge og varaordfører Turid Innstrand samt professor, tidligere ordfører og verdens første miljøvernminister, Olav Gjærevoll.

Dessuten initierte og deltok laget i flere viktige saker for lokalmiljøet i Sjetnemarka. Endring av reguleringsplanen i Sjetnemarka til parkområde, og som satte en endelig stopp for Ytre Ringveg gjennom Sjetnemarka, senere regulert til seniorboliger. Regulering og bygging av gang- og sykkelveg fra Tonstad og ned til Sjetnemarka, fritidshjem for før-- og etter skoletid med Linn Mo som primus motor, opprydding av navnerotet med forskjellige skrivemåter av Sjetnemarknavnet (som nå Statens navnekonsulenter på nytt har gjort endring på) og trafikksikkerhetsforholdene i krysset Østre Rosten/ Øvre Sjetnehaugan for å nevne noen. Lagsmedlemmene deltok dessuten i flere år som dugnadsgjeng i opprydding av området i Sjetneparken ved Sigridstua slik at området skulle være presentabelt til 1. og 17. mai.

Kulturutvalget i Sjetne Arbeiderlag med Ella og Bjarne Hansen som sentrale aktører var pådrivere for den viktige kulturaktiviteten i laget. Sammen med festkomiteen arrangerte de morgenarrangementet i grendehuset 1. mai, hvor skolekorpset underholdt etter forutgående flaggheising, appell og demonstrasjonstog. Kulturutvalget hadde ansvar for underholdning og allsang på møtene og dessuten en tradisjonell tur ned til Nidelva siste møte før sommerferien hvert år. Ella og Bjarne Hansen så dessuten ut over behovene i Sjetnemarka og sto bak innsamling som skaffet midler til en fødeklinikk i en liten landsby i Tanzania. (bl.a. fødeseng fra E.C Dahls stiftelse). Takknemligheten hos mottakerne var enorm, og takkebrevet som Ella fikk fra lederen, varmet alle som hadde vært med å yte sin skjerv.

Arbeiderlaget er i 2017 den eneste organiserte politiske organisasjonen i Sjetnemarka. Men som de andre politiske organisasjonene har også Sjetne Arbeiderlag de siste 10 årene slitt med tillitsmannskrise. Arbeiderpartiet står imidlertid sterkt i Sjetnemarka og får ved både stortingsvalg og kommune- og fylkestingsvalg en av de største oppslutningene i valgkretsene i Trondheim.

Kilder

Se også