WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Nedre Tiller Sanitetsforening

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Referat fra stiftelsesmøte Nedre Tiller sanitetsforening

Nedre Tiller Sanitetsforening heter en artikkel skrevet av Dagrun J. Wisth i boka Sjetnemarka- bygda i by´n. Nedre Tiller Sanitetsforening er en underavdeling av Tiller Sanitetsforening.

Protokoll fra stiftelsesmøtet 5. mars 1947

Nedre Tiller Sanitetsforening ble stiftet 5. mars 1947. Medlemsmøtene ble holdt hver måned og møtene gikk på omgang hjemme, stort sett hos styremedlemmene. Medlemskontingent var kr.1,- pr. år. Medlemslista fra 1947 viste 52 medlemmer, både kvinner og menn.

Badstu i Sjetnemarka
Nedre Tiller Sanitetsforening tok på seg oppgaven med å få i gang ei badstu i grenda. På årsmøtet 13. januar 1949, ble det nedsatt en badstukomite. Badstua ble tatt i bruk i kjelleren på det nye Tiller Aldershjem i februar 1952. Badstua kostet kr. 2853,82, og det meste av arbeidet ble gjort på dugnad. Det første året ble badstua besøkt av til sammen 1066 voksne og barn. Barnehagedrift i Sjetnemarka
En annen stor oppgave Nedre Tiller Sanitetsforening tok på seg, var å bygge og drive barnehage. Med byggevirksomheten i 1960-70 åra, og med tilflytting av småbarnsfamilier, meldte behovet seg for slikt tilbud. Sommeren 1969 fikk foreningen tomta Lykkmarka 63, og planleggingen av en barnehage startet. Barnehagen ble åpnet 14.januar i 1971 for 20 barn i alderen 4 til 7 år og med en oppholdstid fra 4 til 6 timer pr. dag. Behovet for daghjem/heldagsbarnehage meldte seg. Sanitetsforeningen startet raskt med planer om å bygge en avdeling som lå speilvendt i forhold til barnehagen. Den nye avdelingen ble åpnet i februar 1974. Driften ble endret til daghjem med åpningstid fra kl.07.00 til kl. 17.00. 37 barn i alderen 3 til 7 år hadde nå plass i Sjetne Barnehage. Sanitetsforeningen drev barnehagen med kommunal driftsavtale fram til 1996. Da ble barnehagen overdratt vederlagsfritt til Trondheim kommune.

Medlemmer Nedre Tiller sanitetsforening i 1947
Medlemmer Nedre Tiller sanitetsforening i 1947

Styret i Nedre Tiller Sanitetsforening 1952 Fra venstre: Netta Øien, Ella Grinde, Martha Knudsen, Borghild Storø.


Styret i Nedre Tiller Sanitetsforening 1952 Fra venstre: Netta Øien, Ella Grinde, Martha Knudsen, Borghild Storø.

Andre arbeidsoppgaver

  • Arbeidsstuer for piker i alderen 7 til14 år, fra begynnelsen av 1967. Tiltaket ble så populært at guttene ble også med.
  • Skolefrokost for 1.klassingene på Breidablikk skole, i samarbeid med Tiller Sanitetsforening.
  • Husmorkontroll arrangert i samarbeid med lege. Foreningen dekket det økonomiske og medlemmene var medhjelpere.
  • Foreningen betalte husmorferie for 1 til 2 personer hvert år.
  • Fotpleie ble startet av sanitetsforeningen annen hver måned på Tiller Aldershjem i 1972, med fotterapeut Anne Finnanger Haugen. Medlemmene var med og assisterte. Beboerne påhjemmet fikk fotpleien gratis. Andre betalte kr. 5. Fra høsten 1977 ble det i tillegg startet fotpleie for pensjonister en gang i måneden, i lege-/helsesøsterkontoret ved Sjetne skole.

Fortsatt var det i 2016 fotpleie for pensjonister som er medlemmer i sanitetsforeningen en gang i måneden, i Glasshuset i Sjetne Bydelshus med samme fotterapeut.

  • Spedbarns- og småbarnskontroll ble arrangert i mange år, men ble overtatt av Trondheim kommune i 1974.
  • Hver jul ble det gitt gaver, blomster, søtsaker, klær og sko til pensjonister i kretsen og til beboerne på Tiller Aldershjem og Fossestua.
  • Sanitetsforeningen arrangerte i mange år Sankthans feiring både på Storhaugen og Øya,senere på Sjetne skole.
  • Det ble også arrangert juletrefest på Sjetne Skole, etter hvert i samarbeid med andre organisasjoner.
  • Det har blitt arrangert tur for pensjonister hvert år i juni. I de senere åra, er dette arrangert sammen med Tiller Menighet.
  • Sanitetsforeningen arrangerer videre pensjonisttreff sammen med Tiller menighet, siste torsdag i hver måned. Dette startet i 1990.
  • Sjetne sanitetsforening har '2017 sitt tredje fadderbarn i SOS Barnebyer siden 1980.

Navneendring
Nedre Tiller Sanitetsforening ble en selvstendig forening i 1969. Møtene ble nå holdt i fjøset på Hallsteingård. Da barnehagen sto ferdig 1971 fikk Nedre Tiller Sanitetsforening endelig sitt eget møtelokale. 7. februar 1979 endret foreningen navn til Sjetne Sanitetsforening.

Sanitetsforeningen hadde sine møter i Sjetne barnehage fram til 2001, da barnehagen ble revet. Møtene ble flyttet over til Glasshuset i Sjetne Bydelshus.

Inntekter
Sanitetsforeningen har fått sine inntekter gjennom medlemskontingent, salg av fastelavensris, loppemarked og julemesse med loddsalg.

29. november 2016 ble Sjetne Sanitetsforening oppløst. Årsaken var høy alder på medlemmene og ingen rekruttering av nye medlemmer. Samtidig opphørte fotpleien for pensjonistene.

Æresmedlem i Sjetne Sanitetsforening, Anne Marie Dahle
Anne Marie Dahle var det første og hittil eneste æresmedlem i foreningen. Hun ble utnevnt som æresmedlem 9. mai 2007 og mottok diplomet i forbindelse med sin 80-årsdag 25. mai. Anne Marie Dahle var med å stifte Nedre Tiller Sanitetsforening 5. mars 1947 og var medlem fram til sin død i 2010. Hun har vært et aktivt medlem, blant annet drevet badstua i Legatet, assistert ved fotpleien, salg av fastelavensris og lodd, samt deltatt i arbeid med den årlige julemessa.

Anne Marie Dahle, stifter av Nedre Tiller Sanitetsforening.

Anne Marie Dahle, stifter av Nedre Tiller Sanitetsforening.


Kilder

Se også