WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Operasjon Source - september 1943

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnestøtte britiske soldater i Operasjon Source i Kåfjord
Tekst på gravstøtte
Kåfjord 24.mai 2019.Foto: Jan Habberstad
Tirpitz lå her i Kåfjorden
Tirpitz Museum i Kåfjord

Det tyske slagskipet «Tirpitz» og den tyske ishavsflåten hadde base i Kåfjorden ved Alta fra våren 1943.

Slagskipet utgjorde en trussel mot de allierte ishavskonvoiene til Sovjetunionen, og bandt opp ressurser for den britiske marinen. «Tirpitz» gikk svært sjelden til sjøs, men tilstedeværelsen var en trussel i seg selv, og nok til at det i september 1943, mens skipet lå i Kåfjorden i Alta, ble satt i gang en risikofylt operasjon med små miniubåter (Operasjon Source). Onsdag 22. september 1943 ble det tyske slagskipet Tirpitz angrepet av britiske dvergubåter.

Sprenglegemer ble plassert under «Tirpitz», og man lyktes i å skade skipet slik at det måtte repareres og ikke lenger var sjødyktig. 9 marinesoldater omkom, 6 av mannskapet på miniubåtene overga seg da en av ubåtene måtte gå til overflaten.

Det var Twelft Submarine Flotilla som gjennomførte aksjonene med X Craft (Midget Submarines)

«Tirpitz» og den tyske ishavsflåten hadde base i Kåfjorden ved Alta fra våren 1943. En radiosender i Porsa betjent av Rolf Storvik og Tryggve Duklæt rapporterte til London om skipsbevegelsene i fjorden. Etter den dristige operasjonen med dvergubåtene hadde skipet fått store skader. I slutten av september 1943 kom Torstein Raaby med radioutstyr til Alta, og etablerte etterretningsstasjonen med kodenavn «Ida» på Elvebakken i en veibrakke. Scharnhorst, som også hadde base i Kåfjorden, ble senket i Barentshavet 2. juledag 1943 og mannskapet på nær 2000 omkom. Ved nyttår 1943-1944 var Tirpitz ikke kampklar. 10. februar bombet sovjetiske fly Kåfjord og Isnestoften uten å forårsake særlig skade. I mars 1944 gikk Tirpitz for egen maskin. Den 3. april 1944 kl 6:30 ble Tirpitz angrepet av 38 Barracuda støttet av 150 jagerfly, og minst tre bomber traff skipet uten å slå hull i skroget men det var betydelige skader ombord. SIS-agentene Knut Moe og Anton Arild ble i september sluppet i fallskjerm ved Alta og rapporterte om Tirpitz til London. 15. september ble skipet bombet av britiske fly som opererte fra sovjetiske flyplasser.15. oktober gikk Tirpitz for egen maskin 200 nautiske mil til Tromsø, og der ble Tirpitz 16. oktober slept til Håkøya ved Tromsø. Dette ble skipets siste sjøreise.

Minnestøtte over Tirpitz ved Tirpitz museum i KåfjordFoto: Jan Habberstad

159 tyske soldater og mannskap omkom mens skipet lå i Kåfjord, 916 døde ved Tirpitz senking i Tromsø.


Kilder