WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kornkråke

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Kornkråke
Foto: Wikipedia

Kornkråke (Corvus frugilegus) er en fugleart i kråkefamilien.

Veier ca. ½ kg og er omtrent på størrelse med en kråke. Dialektnavn som blåkråk, råk og ramnkråke. Svart med litt blålig glans, og fjærløst, grått hudparti rundt nebbroten. Det siste skiller den best fra svartkråka, og lyden er dypere enn hos kråke.

Utbredt i store deler av Europa og Asia til Kina. Hekker her i landet i Trøndelag, Mjøsdistriktet og Rogaland, bare i eldre tid i Oslo-området. Den norske bestanden teller trolig 500–700 hekkende par (1994). Koloniruger, som legger reiret fritt i høye løv- og bartrær. De 4–6 blekgrønne eggene ruges av hunnen i 17–18 dager. Ungene forlater reiret i en alder av ca. 32 dager.

Fuglene fra Trøndelag er overveiende standfugler, mens individene fra Mjøstraktene er trekkfugler som overvintrer i Mellom-Europa.

Utbredelse på Strinda

Kornkråka er en «ny» art på Strinda siden tidlig på 1950-tallet.[1]

Kornkråka kom til byen i 1972 og etablerte seg på Brøset ved Reitgjerdet. Fortsatt oppholder mesteparten av bestanden seg i de østre bydelene der favorittstedene er Østmarka, Tunga, Jakobsli, Charlottenlund og Festningen.[2]

Referanse

  1. Olav Hogstad: «Fugler i Strindaområdet for 50-60 år siden og i dag».
  2. Trondheim kommune om kornkråka

Litteratur

  • Olav Hogstad: «Fugler i Strindaområdet for 50-60 år siden og i dag». Strinda den gang da 2008. Strinda historielag.

Kilde

Eksterne nettsider