WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Unntakstilstanden i Midt-Norge 1942

Fra WikiStrinda
Revisjon per 3. jan. 2016 kl. 15:16 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Unntakstilstanden i Midt-Norge 1942, sivil unntakstilstand (Zivilen Ausnahmenzustand), erklært og gjort gjeldende for Trondheim og deler av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag samt Grane herred i Nordland, fra 6. til 12. oktober 1942.

Unntakstilstanden ble besluttet innført av rikskommissar Josef Terboven, som selv kom til Trondheim på formiddagen 6. oktober, og på Torget i byen samme ettermiddag redegjorde for beslutningen. Tiltaket var ifølge okkupasjonsmaktens øverste leder i Norge iverksatt for å forhindre nye sabotasjeaksjoner – ”som ville ha satt landets forsyninger i fare”.

De mest direkte foranledninger for unntakstilstanden var en aksjon utført av kommandosoldater fra Kompani Linge, som 5. mai hadde ødelagt en transformatorstasjon ved Thamshavnbanen ved Bårdshaug, og som derved forpurret utsendelsen av svovelkis fra gruvene på Løkken – som var av stor betydning for den tyske krigsindustrien. Deretter kom kampene ved Majavatn 6. september, der to tyske soldater falt i kamp med norske motstandskarer, og så sprengingen av kraftverket i Glomfjord 20. september. En ny aksjon ble utført ved Fosdalen gruver i Malm 5. oktober, som forsterket beslutningen om å slå til mot den framvoksende motstandsbevegelsen – både den militære og sivile.

Unntakstilstanden ble forberedt i det stille fra 5. oktober, og gjaldt fra kl. 05.00 tirsdag 6. oktober, for Trondheim og de omkringliggende bygdene Byneset, Strinda, Malvik, Klæbu, Leinstrand, Buvika, Børsa samt Orkdal, Orkanger, Orkland kommuner i Orkdalen; hele Nord-Trøndelag samt Grane herred i Nordland.

En rekke påbud og innskrenkinger ble iverksatt, blant annet portforbud: Det var forbudt å ferdes ute fra kl. 20.00 om kvelden til 05.00 om morgenen. Offentlige lokaler så vel som serveringssteder måtte stenge klokken 19.00; kinoer og teatre var helt stengt. Det var restriksjoner på bruk av offentlig kommunikasjonsmidler; salg av tobakk ble stanset i Trondheim og på Strinda – det siste som en ekstra straff. Tysk og norsk ordenspoliti fra Oslo og Trondheim ble satt inn, likeledes tysk sikkerhetspoliti og soldater fra Wehrmacht – til sammen over to tusen mann.

Fram til unntakstilstanden ble opphevet 12. oktober, ble i alt 12.857 personer og 3.372 kjøretøyer kontrollert; 1.434 hus og gårder ble gjennomsøkt; 91 personer ble arrestert for forskjellige forseelser. Disse varierte fra overtredelse av portforbudet til å være besittelse av radio, våpen eller store pengesummer som ikke kunne gjøres rede for.

Unntakstilstanden var innført for å spre frykt, og for å skremme folk fra å slutte opp om motstanden. Størst psykologisk virkning hadde henrettelsene av de ti sonofrene på Falstad. De ble skutt om morgenen 7. oktober, men henrettelsene ble kunngjort – til skrekk og advarsel – allerede kvelden før.

Til sammen ble 34 nordmenn henrettet i Falstadskogen under unntakstilstanden.


Kilde