WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trondhjems Preserving Company

Fra WikiStrinda
Revisjon per 3. jan. 2022 kl. 14:47 av Sture (diskusjon | bidrag) (→‎Se også)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Trondhjem Preserving Co. 1902.
Foto: Ukjent/NTNU UB Lisens: CC BY-SA 4.0 ID: UBT-TO-085863_01
Foto: Postkort lånt fra Aud Karin Bjelland Løvfall
Preservingen i Innherredsveien
Sardinerrekl.JPG

Trondhjems Preserving Company (fra 1990: Trondhjem Preserving A/S), Preservingen, Innherredsveien 61, er en hermetikkfabrikk som ble grunnlagt i 8. november 1898. Tomt ble kjøpt fra eiendommen Lykkens Prøve, og 24. februar 1900 startet produksjonen i Innherredsveien 61 under ledelse av konsul Hans Jørginus Hansen. Aksjekapitalen ble utvidet i 1910, og fabrikken gikk over til elektrisk drift, samtidig som den oppførte en stor fabrikkbygning på tomten i Innherredsveien 1910-11 (ark. Johan Peter Osness).

Fabrikken har og har hatt allsidig produksjon av fiske-, kjøtt- og grønnsakshermetikk og et stort røkeri.

I 1927 kjøpte TPC anleggene etter A/S Foki på Lade hvor de startet landets største spesialfabrikk for sardinproduksjon. A/S Foki ble et heleid datterselskap av TPC. Ved utgangen av 1969 ble det slutt med sardinproduksjonen og lokalene etter Foki ble renovert og leid ut.

På det meste hadde fabrikken 450 ansatte. Fabrikken flyttet til Østmarkveien 4 i 1987.

Trondhjem Preserving Co. (TPC) var ikke det første selskapet i landet som begynte med såkalt preservering av mat, men det første selskapet nordenfjells. For Norge som sjøfarts- og villmarksnasjon hadde hermetikken enorm betydning. Reisende kunne i langt større grad planlegge etter sikre matvareressurser, og i mindre grad basere seg på å skaffe mat underveis. I tillegg var kvaliteten på maten garantert på forhånd. I 1935 fant en selfanger et depot med hermetikk fra TPC som hadde ligget i isen i 34 år. Det er også kjent at Roald Amundsen benyttet varer fra TPC på sin kjente Gjøa- ekspedisjon.


Fabrikkbygningen i Innherredsveien er fremdeles bevart, å benyttes i dag som lokale for mindre firmaer. Huset er oppført av jernbetong med smekre konstruksjoner, som det første i Trondheim. Her ble det installert en kombinert vare- og personheis. som også var en av de første i byen. Huset ble tildelt en arkitektpris. I dag er store deler av bygningen benyttet som hybelhus.

12. mars 2009 ble bygningen totalskadet i en brann, men ble restaurert senere.

Se også

Kilde

  • Trondheim byleksikon
  • Industrimuseum.no
  • Jacob Kjos-Hanssen: artikkel i Årboka Strinda den gang da for Strinda historielag 2002

Eksterne lenker