WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trondhjems Nagle og Spigerfabrik AS

Fra WikiStrinda
Revisjon per 2. feb. 2020 kl. 10:58 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Trondhjems Nagle og Spigerfabrik AS.
Trondhjems Nagle og Spigerfabrik AS.Foto:Klaus Forbregd 1962

Trondhjems Nagle og Spigerfabrik AS (TNS) lå opprinnelig i Ila ved utløpet av Ilavassdraget. Starten skjedde i 1897 ved at Trondhjems Traadspigerfabrik ble etablert i de gamle møllelokalene her, Pienes Mølle i Ilsvika. Det var industrigründeren Adolf Øien og Emil August Grønning som stod bak oppstarten. 20 arbeidere produserte spiker, stift, kramper og ståltråd. Spikerpakker med TNS-etikett ble standardvare for håndverkere og i privathjem i hele Midt- og Nord-Norge. Bedriften skiftet navn til Trondhjems Nagle og Spigerfabrik AS i 1918.

TNS var en bedrift i stadig ekspensjon og kjøpte opp Møllehaugen spikerverk og Lade metall etter 2. verdenskrig. I 1970 begynte bedriften leveranse av 100 millioner skruer til det svenske storkonsernet L-M-Ericsson. Bedriften samarbeidet med SINTEF og tok verdenspatent i 1972 på dempet borstag som benyttes i presisjonsverktøy.

På 1980-tallet ble TNS kjøpt opp av Trondhjems Jernindustri, og den tradisjonelle spiker- og skrueproduksjonen ble lagt ned. I 1990-årene skjedde en omorganisering og bedriften heter nå Teeness, og er etablert på Grilstad nær Ranheim. Navnet er i 2014 Sandvik Teeness AS.


Ilabekken 1951

Kilde

  • Terje Bratberg. Adolf Øien. Museumsforlaget 2018
  • Eyvind Aas. Trondheim og industrien. 1999.

Eksterne lenker