WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Trondheimsrosen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 4. jun. 2016 kl. 21:25 av Torbjorn (diskusjon | bidrag) (Ny side: {{Arbeid pågår|ts=2016-06-04|}}'''Trondheimsrosen''' er tre heraldiske roser, som er knytta til Trondheim bys historie: A) '''Nidarosrosa''', med 8 blad, som er gjenskapt på Nidaros...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår.
Trondheimsrosen er tre heraldiske roser, som er knytta til Trondheim bys historie:

A) Nidarosrosa, med 8 blad, som er gjenskapt på Nidarosdomens vestfront. Denne rosa finner vi også i dagens byflagg, og den er bevart fra et kjent bysegl fra 1300-tallet.

B) Olavsrosa med 6 blad er primært en heraldisk martyrrose knytta til St Olav. Den ble imidlertid også brukt symbolsk av kong Sverre og hans etterkommere. Denne heraldiske rosa velges også av Domkapittelet i Nidaros etter reformasjonen.

C) Trondhjemsrosa med fem blad, som ble tatt i bruk av byens myndigheter på 1700-tallet.

Under navnestriden Trondhjem – Nidaros ble byrosa fra dansketida med fem blad bevisst tatt i bruk av demonstrantene som gikk i tog for å bevare navnet Trondhjem.

Under den store Trøndelagsutstillingen i 1930 ville man unngå at det igjen ble bråk og demonstrasjoner om bynavnet for de som besøkte utstillinga. Derfor valgte man å bruke Olavsrosa i flagg og reklame for Trøndelagsutstillingen. Det passa jo også godt i 1930 da det store jubileet på Stiklestad knytta til St. Olav ble feiret.

Kilde

  • Rektor emeritus Rolf Grankvist, NTNU