WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Trondheimsfjorden

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Kart over Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord med sine 130 km. Fjorden ligger i Midt-Norge og strekker seg fra Ørland, sørøstover mot Trondheim, og derfra mot nordøst til Steinkjer. Det dypeste punktet er på 617 meter ved Agdenes.

Fjorden var lenge den viktigste ferdselsåren i regionen, noe som gjenspeilet seg i den tidligere kommuneinndelingen. Deler av nåværende Agdenes kommune var lenge knyttet til hver sin av i alt tre kommuner på nordsiden av fjorden: Den opprinnelige Agdenes med Ørland; Lensvik med Rissa; og Ingdalen med Stadsbygd.

Man kan krysse fjorden med Fergesambandet Brekstad–Valset (riksvei 710) ytterst i fjorden med Fergesambandet Flakk–Rørvik (riksvei 715) ved Trondheim over Skarnsundbrua mellom Inderøy og Mosvik (riksvei 755) Det går også ferje fra Levanger til Ytterøy i samme kommune.

Hurtigbåtforbindelser i fjorden: Trondheim-Vanvikan Kystekspressen Trondheim-Brekstad, med stopp på Kvithyll i Rissa, Lensvik i Agdenes og videre til Hitra og Kristiansund.

Se også

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Trondheimsfjorden» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.