WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Torleif Rekkebo

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Torleif Rekkebo

Maratonmannen Torleif Rekkebo (31.12.1932 i Strinda - 19.5.1996 )

Han vokste opp på Tempe, og i dette strøket bodde han også store deler av livet. Som 19-åring fikk han tuberkulose. Mens det skolemedisinsk ble foreskrevet ro og hvile mot denne epidemiske sykdommen, så holdt Rekkebo det gående med nokså høyt fysisk tempo. Torleif Rekkebo var medlem av Nidelv Idrettslag, og deltok aktivt på ski på 1950-tallet. Han deltok i en rekke langrenn og fikk ca 30 skipremier. Skimerket i gull. Premiert i friidrett.

Han utdannet seg som regnskapsmann, og han stifta familie. KØFF ble arbeidsplassen i mange år. Samtidig fortsatte han med mosjonsidrett, og han debuterte som maratonløper i 1972. Som 45-åring løp han distansen på 2.41. Tidene han oppnådde, ga ham gode plasseringer på de norske veteranlistene.

Men etter hvert skulle det bli mengden av maratonløp som ga Torleif Rekkebo et enestående ry som utholdenhetsatlet. Da han ble arbeidsledig i 1987, bestemte han seg for å satse fulltid som løper. Maratonløp nr. 100 ble passert i 1989, og i årene som fulgte plusset han i snitt på med 20 nye pr. år. Han deltok i løp i hele Norge og i utlandet. Ikke alltid var maratondistansen lang nok, heller. Som 56-åring satte han i 1989 rekord for Trondheim- Oslo til fots. Han brukte 3 døgn, 9 timer og 15 minutter, etter å ha tilbakelagt over ei mil i snitt de første 24 timene! Denne prestasjonen rager høyt, også uten å ta alderen i betraktning!

I kraft av sitt virke som notorisk løper, ble Torleif Rekkebo en gjennomgangsfigur i bybildet. Over alt, året rundt, alltid lettkledd, oftest lengre treningsturer flere ganger daglig. Konsentrert, men med et smilende nikk til hilsen hvis det ble invitert til. Maraton nr. 200 ble passert i 1994. Målsettinga var også klar: Nr. 300 skulle innkasseres i Trondheim, under jubiléumsfeiringene i 1997. Men slik gikk det ikke: I mai 1996 gjennomførte han 9 maratonløp på like mange dager. Natta før det 10. døde han i soveposen sin. Telleverket stoppa på 266 fullførte 42-kilometere. Inntil sommeren 2005 var dette "norsk rekord". Som en heder til Trondheims desiderte maratonmann, bærer det tradisjonsrike Trondheim Maraton undertittelen Torleif Rekkebos Minneløp.
Kilde

  • 1. Norske Skiløpere. Bind 5. Skiforlaget 1958
  • 2. Trondheim kommunes nettsted