WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Tjeld

Fra WikiStrinda
Revisjon per 28. feb. 2009 kl. 18:21 av Torbjorn (diskusjon | bidrag) (Ny side: thumb|200px|Tjeld<br><small>Foto: [http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haematopus_ostralegus_He.jpg Wikimedia]</small> '''Tjeld''' (''Haematopus ostralegus'') er en ...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tjeld
Foto: Wikimedia

Tjeld (Haematopus ostralegus) er en vadefugl og er den eneste arten av 11 arter i tjeldfamilien som fins i Europa.

Tjelden er Færøyenes nasjonalfugl (på færøysk: Tjaldur).


Utseende

Voksne tjelder har en kroppslengde mellom 40 og 45 cm, hvorav nebbet er mellom 6 og 9 cm. Vingespennet er 72-83 cm. Begge kjønn er like i fjærdrakt, men hunnen har et lengre nebb enn hannen. I sommerdrakt er både hode, hals, bryst og oversiden av fuglen svart mens undersiden er hvit. Nebbet er kraftig oransjerødt, beina er rosa og iris mørk rød. I vinterdrakt har den som eneste forskjell fra sommerdrakten en hvit krage rundt halsen. Dette har også ungfuglene på sommeren, men de har en mørk nebbspiss. Tjelden kan ikke forveksles med noen annen fugl.


Utbredelse

Tjelden er en overveiende trekkfugl, men kan i visse få områder være standfugl. Tjelden er spredt vidt rundt hele verden og er derfor inndelt i 3 underarter.

Nominatarten Haematopus ostralegus ostralegus hekker i kystområdene i Vest-Europa og Nord-Europa, men det er rundt Island og kystområdene rundt Nordsjøen at bestanden er størst.

Haematopus ostralegus lingipes hekker i Lilleasia, Vestsibir og sørligere deler i Sentralrussland. De overvintrer i Øst-Afrika, Arabia og vestlige deler av India.

Haematopus ostralegus osculans hekker på Kamtsjatkahalvøya, Kina og vestkysten på den koreanske halvøya. Disse fuglene overvintrer i sørligere deler av Kina.

De fleste tjeld i den norske hekkebestanden overvintrer ved kystene i Nederland, Belgia eller Nord-Frankrike. I mars kommer de tilbake til Norge.


Hekking

Tjelden legger 2 til 4 gråaktige eller gulbrune egg med mørke pletter, og det er vanskelig å få øye på eggene i reiret på stranden.


Næring

Tjeldens hovedføde er muslinger, som den hakker i stykker med det kraftige, rødoransje nebbet. Den kan ete opptil 400 muslinger på en dag, men tjelden eter også insekter, krepsdyr, bløtdyr og makk.


Utbredelse på Strinda

Tjelden har økt i antall på Strinda siden tidlig på 1950-tallet.[1]


Tjeldens sang

Hør Tjeldens sang
<flashmp3>Tjeld.mp3</flashmp3>



Referanse

  1. Olav Hogstad: «Fugler i Strindaområdet for 50-60 år siden og i dag».


Litteratur

  • Olav Hogstad: «Fugler i Strindaområdet for 50-60 år siden og i dag». Strinda den gang da 2008. Strinda historielag.


Kilde