WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Testside2

Fra WikiStrinda
Revisjon per 29. des. 2015 kl. 14:12 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jonsvatnet
Foto: Trondheim kommune

A/S Strinden Teglverk ble etablert på gården Søndre Reitgjerdet i tidligere Strinda kommune, nå del av Trondheim, i året 1900. Produksjon av teglstein, teglrør og takstein samt stubbloftsleir pågikk helt til påsketider 1975.


[1]


En kabelbane som førte råmaterialet leire i vagger til bedriften var 2500 meter lang.

Tørking av stein

[2]

Bildet viser hvordan den rå teglstenen blir fraktet til stentørka hvor luft i bevegelse drev ut fukten av steinen. Fuktig stein av leir tåler ikke frost, så teglstenproduksjon skjedde i sommerhalvåret.

Brenning av rør

[1]

Bildet viser arbeidere som stabler tørkede teglprodukter og gjør ovnen klar for brenning. Ovnen var oval og hadde mange kammer. Fra hull i taket ble det fylt på kull og koks som ble antent og dette brakte temperaturen i brennkammeret opp i flere hundrede grader. Et varmt og støvrikt arbeidsmiljø.

Kontoret til Strinden Teglverk

[3]

Dette bygget er ett av 2 bygg som er gjenværende etter Strinden Teglverk. Her var selskapets kontorer i de senere år. I underetasjen var det garasjer for selskapets bilpark. Det var også noen hybler i 2. etasje.

Tørka til Strinden Teglverk

[3]

I dette murbygget fantes et moderne tørke- og produksjonsanlegg for murstein. Etter overgang til oljefyring sent på 1960-tallet ble temperaturen gjevnere og kvaliteten bedre.


Foto

  1. 1,0 1,1 Bildet er utlånt fra XXX
  2. Bildet er utlånt fra yyy
  3. 3,0 3,1 Jan Habberstad


Kilde

  • 1. Privatarkiv Strinden Teglverk i Statsarkivet i Trondheim
  • 2. Jan Habberstads artikkel i Strinda den gang da, årbok for Strinda historielag 2006 s 7-25.


Eksterne lenker