WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Test EMIGRASJON

Fra WikiStrinda
Revisjon per 3. mar. 2018 kl. 09:26 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Emigrant Jens Sivertsens familie.

Her er vi er ute etter å finne er slektsoversikt etter emigrerte nordmenn. Her er utgangspunktet vårt emigrasjonsdata fra TRONDHEIM.

Emigrasjonsdataene er noe vage hva gjelder hvor emigranten faktisk kommer fra, men vedkommendes bosted er oppgitt, samt alder, familiefunksjon, sosial status og kobling til evt. medfølgende familie. Tidspunkt for avreise, båt og bestemmelsessted er også oppgitt. OG er billetten prepaid, så er dette et tegn på at der allerede er slekt i Amerika.

Vi prøver med tilfeldig valgt familie, Jens SIVERTSEN MED FAMILIE. Jens er jordbruker fra Strinden. Han reiser med familien sin 24. mars 1881 fra Trondhjem med dampskibet Tasso OG Inman Line til Baldwin i Wisconsin. Er det en stakkars husmann fra Strinda som søker lykken mon tro. Reiseplanen ser ut til å være den mye benyttede via Hull i England og senere til Quebec i Canada. Og deretter på de store sjøene.

Siden vi har TRONDHEIMSBASEN 2018 tilgjengelig, ser vi først om vi kan finne igjen familien Sivertsen her. Det vil jo fort vise seg om de er ekte strindinger, eller innflyttere. Jens er 46 år når han emigrerer og er gift med Dorothea som er 40. Vi finner raskt at Jens Kristian Sivertsen fra Stenaunet i Strinda født 1835 i Lade, ble gift 16.9.1866 i Lade sokn med Dorothea Olsdatter Moholt. Faren til Jens heter Sivert Knudtsen og er fra Lade, mens far til Dorothea er Ole Simonsen Moholt. Der var vi heldige, men vi havner ett år bak folketelling 1865 dessverre.

Vi finner videre at Jens Kristian Sivertsen Stenaunet den 21.4 1867 får døpt sønnen Sivert Andreas, han er født 5. januar samme år, men han er ikke med i emigrasjonen senere. Datteren Ingeborg Oline er født 25. oktober 1875, men heller ikke hun er med på emigrasjonen.

Vi finner imidlertid at datteren Inga Amalie Sivertsen er døpt 31.12.1871 , født 13. november, og familien bor da i Tomsetaas der faren er husmann. En sønn Joakim Severin er født 20.11.1873, mens den Joakim som emigrerer er spebarn.

Digitalarkivet sier at Ole Simonsen Moholdt er født 1759 og kona heter Ingeborg Johnsdatter. Dorothea har også søsken Ingeborg Anna født 1849, Oluf f 1851, Torvald f 1854.

Men dersom familien tok et annet etternavn i Amerika har vi et problem. Det viser seg at denne familien tok STONE som etternavn, og bosatte seg i Baldwin. Stenaunet blir altså til Stone.

Nå lager vi en enkel familieoversikt i Ancestry.com basert på de kjente opplysningene. Ancestry er tilkoblet en rekke dataregistre, så dersom vår utvandrete person er kommet inn i disse, vil tilleggsopplysninger fort komme opp.

OG hvis vi er heldig, så treffer vi på ett eller flere familietre lagt inn av personens etterkommere eller andre slektninger.

Det gikk bra, se https://www.ancestry.com/family-tree/person/tree/119807368/person/140192538041/facts


Herfra blir det å kontakte de som har lagt ut opplysninger i Ancestry, samt å benytte Slekt og Data sine mange hjelpedatabaser og diskusjonsfora.

OG finner du en obituary, har du gjort et godt varp.

Kilder