WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Tesli

Fra WikiStrinda
Revisjon per 18. mai 2020 kl. 11:32 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tesli sett fra Ranheim 2014.Foto: Jan Habberstad 2014

Tesli er en meget gammel gård. Navnets siste del betyr bakkehelling, mens første del antakelig betyr planten tistel.

De nåværende 2 Tesligårdene består av den opprinnelige gård Teslien, samt den ene av de 2 gårdene Øvre Viken eller Overvik. Av disse eiendommene er senere Jakobsli, Fortuna, Teslimyren og Sæterbakken blitt utskilt.

I 1683 var Tesli kommet i privat eie og tilhørte kjøpmann Johan Manzin i Trondheim. Den neste eier er stiftamtmann Hans Kaas. Kaas var gift med Sofie Amalie Bjelke, en brordatter av rikskansler Ove Bjelke på Austråt. Kaas lot oppføre en stor og vakker hovedbygning på Teslien ca 1692. Han oppførte også en kapellkirke , men dette ble revet og inventaret ble forært til Nordli kirke i Namdal. Noe av inventaret er i dag oppbevart hos Vitenskapselskapet i Trondheim.

Stiftamtmann Iver von Ahnen (-død 1722) ble eier av Tesli fra 1704. Hans enke solgte da i 1728 til sogneprest Anton Brunbass. 1762 overtok sogneprestens sønn Antoni Brunbass som samme år solgte til regimentskvartermester Johannes Finne i 1779. Fra 1788 var bergskriver Morten Borchgrevink, og etter han hans sønn løitnant Leonard Borchgrevink.

General Armfeldt brukte Tesli som kvarter under kampene i 1718. Se [1]

I 1803 ble så gården delt i 2 ved at den ene delen ble solgt til Ole Mikkelsen fra Røros og den andre til Ole Olsen Teslien fra Røros.

Se Tesli Nedre
Se Tesli ØvreTesli Øvre i September 2008. Foto: Jan Habberstad

Tesli Øvre ligger midt i bildet. Foto tatt fra Jonsvannsvegen.

Tesli Øvre i September 2008. Foto: Jan Habberstad

Tesli Nedre ligger åpent til.

Kilde

  • 1. Strinda bygdebok 1. bind.
  • 2. Trondheim byleksikon


Eksterne lenker