WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Terje Wangberg

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Terje Wangberg
Terje Wangberg- dødsannonse

Lamogutten fra Lilleby, Terje Brede Wangberg, (15.5.1937-19.2.2019) .

Han ga ut i 2015 to bøker før jul: "Munkebrødre" og "Musikeren. Fra Lademoen til Vatikanet". I 2013 kom han ut med "Lamogutt". Terje Wangberg har per 2015 forfattet hele 31 bøker.

Terje Wangberg var en innbitt Trondhjemmer selv om han ikke har bodd i sin fødeby på om lag 40 år. Som kirkemusiker har han vært ansatt som organist flere steder i Sør-Norge og har også virket som Maestro nede i Italia, der han har bodd i flere år. Her jobbet han i katedraler i og like utenfor Roma, men var også i 1987 vikar som kantor i Peterskirken i Vatikanet. Han hadde ansvaret for mange norske kirkekors konsertreiser til Roma, der de fikk opptre i de største kirkebygg og ute på Petersplassen for tusener av mennesker. Selv dirigerte Terje Wangberg ved flere anledninger sine egne italienske kor i selve Peterskirken, og møtte Pave Johannes Paul i både audienser og personlige møter hele seks forskjellige ganger.

Terje Wangberg

I sin bok "Musikeren. Fra Lademoen til Vatikanet" forteller han fra sin oppvekst, sitt liv som organist og kordirigent i inn og utland og store opplevelser som konsertarrangør, kommunal musikkonsulent og Rikskonsertmedarbeider her i Norge - likedan fra ett begivenhetsrikt virke som musiker der nede i Den Evige Stad. Som pensjonist musiserer og skriver han bøker i Den Gula Stugan i Dalsland nede i Sverige - fredelig beliggende på østsiden av den norsk-svenske grensen ikke langt fra Vænerens langstrakte strender. I boken" Musikeren. Fra Lademoen til Vatikanet" forteller han fra sin barndomstid der inne på Lademoen og Lilleby, om en musikalsk guttonges oppvekst som pianoelev og og guttekorsolist i Lademoen Kirkes Guttekor, der han også hadde rollen som Adrian Posepilt i syngespillet "Fra Posepiltenes dager". I studietiden jobbet han som hyggepianist hos Martin Michaelsen både på Naustloftet og Grenaderen, likedan på Prinsen Hotells Teatergrill og i Palmehaven. Etterpå var han i om lag 45 år ansatt som kirkemusiker i den norske kirke og samtidig som kjennt dirigent for mange kor - spesielt for Guttekor.

Terje Wangberg

Romanen "Munkebrødre" er en "totalt usannsynlig historie" der tre ungdomskompiser fra Lilleby på Lademoen Torgeir, Margido og Ingolf fra Ladeveien 12 konverterer til katolisismen - blir munker ute på Munkholmen med navnene Gregorius, Hallvard og Paolo. Tre italienske pilgrimer innviteres til å bosette seg ute på Munkholmen sammen med de tre, og mye skjer der ute i de dager. Utpå vårparten slår de seg sammen og legger ut på en Pilegrimstur nedover til Roma. Der opplever de mye og mangt, før de omsider vender tilbake til fødebyen - der de til manges glede blant annet starter opp med Lamostrandens Blandede Sangkor, hvor sangerne gjerne hører hjemme blant bydelens gatemusikanter og originaler. Bøkene finnes i alle Bokhandlere og er utgitt av Pirforlaget .

Se også

Kilde

  • 1. Intervju desember 2014