WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Terje Wangberg

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Terje Wangberg

Lamogutten fra Lilleby, Terje Wangberg, har i 2015 gitt ut to bøker før jul: "Munkebrødre" og "Musikeren. Fra Lademoen til Vatikanet". I 2013 kom han ut med "Lamogutt". Terje Wangberg har per 2015 forfattet hele 31 bøker.

Terje Wangberg er fremdeles innbitt Trondhjemmer selv om han ikke har bodd i sin fødeby på om lag 40 år. Som kirkemusiker har han vært ansatt som organist flere steder i Sør-Norge og har også virket som Maestro nede i Italia, der han har bodd i flere år. Her jobbet han i katedraler i og like utenfor Roma, men var også i 1987 vikar som kantor i Peterskirken i Vatikanet. Han hadde ansvaret for mange norske kirkekors konsertreiser til Roma, der de fikk opptre i de største kirkebygg og ute på Petersplassen for tusener av mennesker. Selv dirigerte Terje Wangberg ved flere anledninger sine egne italienske kor i selve Peterskirken, og møtte Pave Johannes Paul i både audienser og personlige møter hele seks forskjellige ganger.

Terje Wangberg

I sin bok "Musikeren. Fra Lademoen til Vatikanet" forteller han fra sin oppvekst, sitt liv som organist og kordirigent i inn og utland og store opplevelser som konsertarrangør, kommunal musikkonsulent og Rikskonsertmedarbeider her i Norge - likedan fra ett begivenhetsrikt virke som musiker der nede i Den Evige Stad. Som pensjonist musiserer og skriver han bøker i Den Gula Stugan i Dalsland nede i Sverige - fredelig beliggende på østsiden av den norsk-svenske grensen ikke langt fra Vænerens langstrakte strender. I boken" Musikeren. Fra Lademoen til Vatikanet" forteller han fra sin barndomstid der inne på Lademoen og Lilleby, om en musikalsk guttonges oppvekst som pianoelev og og guttekorsolist i Lademoen Kirkes Guttekor, der han også hadde rollen som Adrian Posepilt i syngespillet "Fra Posepiltenes dager". I studietiden jobbet han som hyggepianist hos Martin Michaelsen både på Naustloftet og Grenaderen, likedan på Prinsen Hotells Teatergrill og i Palmehaven. Etterpå var han i om lag 45 år ansatt som kirkemusiker i den norske kirke og samtidig som kjennt dirigent for mange kor - spesielt for Guttekor.

Terje Wangberg

Romanen "Munkebrødre" er en "totalt usannsynlig historie" der tre ungdomskompiser fra Lilleby på Lademoen Torgeir, Margido og Ingolf fra Ladeveien 12 konverterer til katolisismen - blir munker ute på Munkholmen med navnene Gregorius, Hallvard og Paolo. Tre italienske pilgrimer innviteres til å bosette seg ute på Munkholmen sammen med de tre, og mye skjer der ute i de dager. Utpå vårparten slår de seg sammen og legger ut på en Pilegrimstur nedover til Roma. Der opplever de mye og mangt, før de omsider vender tilbake til fødebyen - der de til manges glede blant annet starter opp med Lamostrandens Blandede Sangkor, hvor sangerne gjerne hører hjemme blant bydelens gatemusikanter og originaler. Bøkene finnes i alle Bokhandlere og er utgitt av Pirforlaget .

Kilde

  • 1. Intervju desember 2014


Se også