WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forskjell mellom versjoner av «Stensilering»

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
 
Linje 30: Linje 30:
én trommel, måtte renses for hver farge man ønsket.
én trommel, måtte renses for hver farge man ønsket.


[[Fil:Stensilering.JPG|400 px|sentrer|Stensilering]]
[[Fil:Stensilering.JPG|400 px|Stensilering]]
== Kilde ==
== Kilde ==
*Asbjørn Gjerde: Kontororganisasjon 1964
*Asbjørn Gjerde: Kontororganisasjon 1964

Nåværende revisjon fra 7. okt. 2020 kl. 09:21

Stensileringsmaskin

Når vi bruker stensilering til mangfoldiggjøring, skriver eller tegner vi det som skal dupliseres på en stensil som er et tynt spesialpapir forsynt med en voksaktig hinne.

Som regel vil vi bruke skrivemaskin når vi skal skrive en tekst på stensil. Bokstavene blir da perforert inn på stensilen, dvs. skrivemaskintypene lager hull i denne slik at vi kan lese teksten ved å holde stensilen opp mot lyset. Papiret i stensilen har lange fibre, slik at midtstykket i bokstavene: o, b, e, osv. blir holdt på plass.

Da vi kobler fargebåndet ut når vi skriver en stensil, vil det være hensiktsmessig å legge et blåpapir bak stensilen under skrivingen. Dette trekker til seg de løse partikler, og gjør at skriften blir lett å lese. Når stensilen er ferdigskrevet, spennes den over en roterende trommel i en stensileringsmaskin.

Denne trommelen er som regel forsynt med en duk av bomull eller silke. Duken blir mettet med flytende farge gjennom en spesiell anordning. Når så stensilen blir lagt utenpå denne, vil fargestoffet trenge ut gjennom de perforerte bokstaver og gi et avtrykk på papiret som blir presset mot trommelen.

Fordi man stadig kan forsyne maskinen med mer farge, har ikke denne noen minimumsfaktor (begrensende faktor) slik som i en spritdupliseringsmaskin. Vi bruker under stensileringen et løst avtrykkspapir med lite liminnhold (cyclostyle) som trekker fargen godt til seg. Det er anledning til å lage avtrykk i flere farger, men man må da ha en stensil for hver farge, og arket må kjøres gjennom maskinen tilsvarende ganger.

I moderne stensileringsmaskiner skifter man trommel for hver ny farge, mens de eldre typer, som bare var utstyrt med én trommel, måtte renses for hver farge man ønsket.

Stensilering

Kilde

  • Asbjørn Gjerde: Kontororganisasjon 1964

Eksterne lenker