WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Steinbruddet i Pettersenfjæra

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Steinbruddet i Pettersenfjæra
Foto: Arne Strand
Steinbruddet i Pettersenfjæra skriver seg fra rundt 1830. Eieren av Ranheim Vestre (Ranheimsgården) Fredrik Christian Otto Hegermann var i sin tid foregangsmann når det gjaldt industriell virksomhet på Ranheim. Det var hovedsakelig Vikelva med sin vannkraft som gjorde dette mulig. Hegermann satset imidlertid på en annen virksomhet rundt 1830, nemlig utbryting av skiferstein i Ranheimsfjæra, på det området som vi i dag kaller Pettersenfjæra.

Det ble faktisk sendt prøver av stein fra Ranheim til Slottsbyggingskommisjonen i Christiania, der det skulle bygges slott for den norsk-svenske kongen Oscar I. Slottet sto ferdig i 1849, men uten stein fra Ranheim. Kvaliteten ble ikke vurdert som god nok.

Steinene som ble brutt i Ranheimsfjæra ble i stedet brukt som milepæler av Veivesenet, og til kjellermurer, trapper, gravsteiner m.m. Eierens mangel på kapital, og sviktende etterspørsel, gjorde at skiferbruddet bare eksisterte i noen få år. Men restene av det er synlig den dag i dag, og nå i ryddig og god stand takket være Hansbakken Velforening, Ranheimspatrioten og Ranheimsavisa.

Kilde