WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Skylark B - minneplakett

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Skylark B - minneplakett
Skylark B var en britisk spionsender for Secret Intelligence Service, som opererte i Trondheimsområdet under andre verdenskrig.

I forbindelse med 50-årsmarkeringen siden 2. verdenskrigs slutt, ble det i 1995 klart at også Trondheimsgruppen av NRRL ville være med å markere dette. Radioamatørene deltok aktivt under krigen i mange sammenhenger, slik var det også i Trøndelag. Gruppen besluttet derfor å hedre noen av disse ved å utplassere en minneplakett på et av de steder som ble brukt som QTH for denne ‘illegale’ virksomheten .

Det skulle ta lang tid fra beslutningen ble tatt – til selve avdukingen kunne finne sted, men lørdag 26. september 1998 var den store dagen kommet. LA8Y, Haakon foretok den høytidelige handlingen på stedet i Bymarka hvor ‘Skylark B’ hadde holdt til og sendt sine meldinger til England fra januar 1941 og fremover til arrestasjonene høsten 1941.

De som var telegrafister i Skylark B, var radioamatørene LA8Y Haakon Sørbye, LA1GA Bjørn Rørholt samt 3 fra Televerket, Einar Johansen, Bård Gunnar Hjelde og Olav Skeie, alle med tilknytning til NTH.

For å finne fram til stedet der plaketten står boltet fast til fjellet, er beliggenheten N 63 grader 25 min 56.8 sek, Ø 10 grader 14 min 23.4 sek.

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Radioamatørene i Trondhjem

Eksterne lenker
Eksterne lenker