WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Skit og gjødsel

Fra WikiStrinda
Revisjon per 20. feb. 2014 kl. 20:40 av Jan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det var intet renholdsverk før i 1918 da Trondhjems Renholdsverk ble bygget på Sluppen. Før den tid var det en som het Ludvig Spørck som tok seg av renholdet. . Bønder og vognmenn var renovatørene. De hadde en god ekstrainntekt av dette. Det var flere hundre hester i byen som produserte gjødsel. Denne gjødsla ble hentet av bønder i Strinda kom og hentet den. De hadde faste plasser som de hentet fra. Men samtidig måtte de ta med seg menneskegjødsla, eller privetgjødsla som det ble kalt. Den ble samlet i binger, ikke i stamper. Denne måtte spas opp i vognene, der den fikk noe fastere struktur når den ble blandet med hestegjødsel.

Men mange steder var skiten nokså bløt, og slik at lasset skvalpet over under transporten opp til Strinda. Før klokken 7 om morgenen skulle arbeidet være avsluttet. Det hendte at litt etterlatenskaper lå igjen. Da var det bare å skynde seg så ikke polisen kom og så det. De var flinke til å passe på sier Inge Lund Øfsteng.

Og hvor ble det av gjødsla? Det sier ikke Øfsteng noe om. Men nepa på Strinda var av god kvalitet!

Kilde

  • 1. Inge Øfsteng. Strinda i gamle tider


Eksterne lenker