WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Siemensblokka

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto: Mikkel Marhaug

Siemsblokka (Bratsbergvegen 5) ble oppført for Siemens i 1962 av Herman Krag. Huset er smalt, noe som sammen med den lave omkringliggende bebyggelsen understreker blokkas høyde. Den er modernistisk, enkel og praktisk. Blokka ser ut som en stabel bøker. Seks bibler er stablet oppå en liten salmebok. Salmeboka, husets første etasje, skiller seg fra de andre etasjene. Den er mindre, og den er glasert. Byggets øvrige etasjer består av lange rekker med H-vinduer. Resten av fasaden er kledd med riflede stålplater, malt i skittenrødt.

Inne i resepsjonen i første etasje bekles langveggen av de samme røde stålplatene. Sammen med et grått gulv i naturstein gir etasjen et inntrykk av å være en representant for noe industrielt, noe solid og evigvarende.

Siemensblokka er i dag vernet, da den var den første i en rekke av lignende Siemensbygninger i Norge. Den er også et godt eksempel på industriarkitektur fra norsk etterkrigstid. Området rundt blokka er fortsatt delikat opparbeidet med en liten park med en klynge eiketrær og en natursteinsvegg. Mye av det originale interiøret er ennå i huset. I karmen til heisdøra sitter blinkende tall som opplyser oss om hvilken etasje heisen befinner seg i. I H-vinduene henger det fortsatt originale gardiner, røde, med gule striper og blå dråper.

Det er planlagt å rive blokka i 2018.[1]

I 2019 er høyblokka klassifisert som antikvarisk verdi klasse C, men er foreslått løftet til kategori AB, høy eller svært høy antikvarisk verdi. 26. november 2019 sa et flertall av politikerne i bygningsrådet ja til å gi Siemens dispensasjon fra reguleringsplanen, slik at de kan rive den sju etasjer høye kontorblokka på Sluppen.[2]

Blokka ble revet høsten 2020.[3]

Referanser

  1. Adressa.no 23.11.2018
  2. Adressa.no 26.11.2019
  3. Adressa.no 14.7.2020


Kilde

  • Stefan Kaliski. OBSKUR ARKITEKTUR Retro Design og Arkitektur

Eksterne lenker