WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Selsbakk Folkets Hus

Fra WikiStrinda
Revisjon per 30. des. 2015 kl. 12:13 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Selsbakk Folkets Hus 1915
Selsbakk Folkets Hus 1935

Selsbakk Folkets Hus ble innviet 27. mai 1899.

7. november 1896 ble det nedsatt en byggekomité for å se på planene om et Folkets Hus på Selsbakk. Medlemmene var Peder Heggvold, Esten Kåsen, John Wold, Bernt Johnsen og Hans Granbo.

Spørsmålet om et eget lokale for Selsbakk arbeiderlag ble endelig avgjort på medlemsmøtet 25. februar 1899. Da ble det besluttet å kjøpe en meieribygning i Klæbu. Denne skulle flyttes til Selsbakk og settes opp på bygslet tomt hos gårdbruker P. Ramberg. Planene ble igangsatt. Meieribygningen ble fraktet fra Klæbu med hest og kjerre, og huset sto ferdig i mai samme år. Stedet fikk navnet "Lidarendet" og lokalet ble innvidd 27. mai 1899 med stor innvielsesfest.

Utvidelsen av huset

Den raske veksten av foreningen, og av stedet for øvrig, førte nå til at det gamle lokalet ble for lite og i 1916 ble byggearbeidene satt i gang. Foreningens utførte alt grunnarbeid og mye annet bygningsarbeid gratis. Byggekomiteen besto av Peder Hollum, Alfred Hess.

Innvielsesfesten ble holdt 10. desember 1916, med over 300 gjester.

Restaurering av huset

I 1966 ble arbeidet med omfattende restaurering av Folkets Hus satt i gang. Det ble arrangert stor innvielsesfest 10. desember 1966. Selsbakk arbeiderlag hadde atter fått igjen sin egen "storstue."

Folkets hus raser sammen

En februardag i 1976 kom det store sjokket for Selsbakk arbeiderlag. Storsalen i Folkets Hus raste sammen under de store snømassene. Det var et trist syn som møtte lagets medlemmer denne dagen. For mange føltes det som om et helt livsverk hadde rast sammen. Den gamle ærverdige og tradisjonsrike salen eksisterte ikke mer.

Denne hendelsen ble en nedtur for laget. Det lot seg ikke gjøre å fortsette med de tradisjonelle arrangementene og festene på samme sted som tidligere.

Ny restaurering av huset

16. mai 1984 startet laget med å restaurere den delen av huset som sto igjen. Dette var det opprinnelige huset, som først ble satt opp av lagets pionerer i 1899. Det var av solid tømmer. Grunnlaget for en restaurering var meget godt. Arbeidet ble ledet av Steinar Jystad, og mange av lagets medlemmer deltok med dugnadsinnsats

Resultatet ble bra. Selsbakk Folkets Hus fikk en meget pen fasade. Innvendig fikk man et tidsmessig kjøkken med alle nødvendige fasiliteter, et fint møterom, og to nye toaletter i første etg. I andre etg. fikk man en hyggelig "peisestue", lagskontor og en garderobe.

Kilde

  • Ole Kr. Lundereng: Historien om arbeiderbevegelsen på Selsbakk

Eksterne lenker