WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Sør-Trøndelag

Fra WikiStrinda
Revisjon per 7. jun. 2012 kl. 10:58 av Jan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sor-Trondelag vaapen.gif

Sør-Trøndelag, fylke som omfatter det meste av nedslagsfeltene til Nidelv-, Gaula- og Orklavassdraget, i tillegg Rørosdistriktet i sørøst og Oppdal i sørvest, kystområdene på begge sider av ytre del av Trondheimsfjorden og øyene utenfor med Hitra og Frøya, samt ytre (vestre) del av Fosenhalvøya. Sør-Trøndelag når 30 km øst for Trondheim og strekker seg herfra i sørøstlig retning til svenskegrensen. Sør-Trøndelag grenser til Nord-Trøndelag i nord, til Hedmark og Oppland i sør og til Møre og Romsdal i sørvest.

Fylket ble opprettet 1804 ved deling av daværende Trondhjems amt i hhv. Nordre og Søndre Trondhjems amt; Søndre Trondhjems amt endret 1919 navn til Sør-Trøndelag fylke. Sør-Trøndelag hadde sist endring i fylkesgrensen 1966, da Innset sogn ble overført fra daværende Kvikne kommune i Hedmark og lagt til Rennebu kommune.

Navnet kommer av norrønt þrændalǫg, av folkenavnet þrændr, og lǫg, 'lov, lovområde, trøndernes lovområde'.


Fylkesvåpenet

Fylkesvåpenet (godkjent 1983) har to korslagte røde økser belagt med en rød korsstav mot en gull bakgrunn; gjengir erkestolens våpen 1475–1510.


Litteratur


Kilde