WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Reinabanen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 10. jan. 2022 kl. 11:34 av Janh (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Reinabanen ca. 1930

Reinabanen (Falkenbanen) hadde sin opprinnelse fra Reina som ble navnet på et trekantet og gressgrodd område mellom jernbanen, Lamofjæra og husklyngen Utsikten. Da det ble bygd hus på begge sider av Strandveien og lenger opp fra sjøen og omkring Reina, ble det mye folk og mange barn i området. Et område var det vi ville kalt et friområde. Ungene tok det i bruk til sin lek. Etter hvert ble Reina tatt i bruk som idrettsplass som ble brukt både sommer og vinter av folk i strøket.

I mellomkrigsårene fikk Reinabanen sin glanstid. Banen ble en meget populær idrettsarea både sommer og vinter for så vel topputøvere som for andre.

Om vintrene var det både nasjonale og internasjonale skøytestevner. Kravene var andre enn i dag. Carl Brechan var banemester på Reina fra 1925 til 1940. Han ble mest kjent som trener for Falkentrioen på skøyter. Falkentrioen var Hjalmar Andersen, Sverre Farstad og Henry Wahl. Hans evne til å lage og preparere god skøyteis gikk det frasagn om i hele landet! Det ble til og med satt en verdensrekord på den gode isen på Reina. Trygve Barø fra sportsklubben Ørn gikk 500 meter på 42.5. Det var en fantastisk tid den gangen. Det ble satt mange andre rekorder både klubb- og kretsrekorder. Falkenbanen ble kjent langs ut over landet. Likevel var banen åpen for vanlige barn og ungdommer.

Under krigen tok kommunen i bruk Reinabanen som vedlager for å skaffe byens husholdninger og bedrifter ved til brenne. I praksis ødela det banen. Etter krigen kjøpte Carl Brechan vedlageret og drev i noen år brenselsutsalg.

På Reina bygde Norske meiereiers salgssentral sitt store sentrallager for distriktet. I 1958 stod nybygget ferdig med adresse Reina 8.

Kilde

Se også