WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Reidun Aune

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Foto: Adresseavisen

Reidun Aune (født 29. august 1915, død 12. august 2004 i Trondheim) var en musikkpedagog, dukketeaterarbeider, brukskunstner, kulturarbeider og freds- og miljøaktivist fra Trondheim. Hun arbeidet som musikklærer ved Norges Lærerhøgskole.

Under andre verdenskrig var hun knyttet til kompani Linges gruppe Lark, som via radio ga London etterretninger fra Trondheim. Hun opererte som kurér, og mottok deltagermedaljen i 2000.

Aune var aktiv motstander av atomvåpen, deltok i fredsmarsjen til Paris i 1981 og deltok i demonstrasjonene i Stilla under Alta-konflikten i 1981. For dette siste ble hun idømt en fengselsstraff på 60 dager.

I Trondheim var hun også kjent for det årlige julespillet med dukker, som i hennes tid ble fremført i mer enn femti år. «Det gamle Christi Fødselsspill» har sin opprinnelse fra Tyskland på 1500-tallet og er bearbeidet scenisk og dramaturgisk av Aune. Aunes versjon ble først oppført i Oppdal i 1948, med levende skuespillere og periodemusikk. Noe senere laget Aune dukker til stykket, og var ansvarlig for årlige oppføringer i Trondheim. Aune drev også barneorkester, var danseinstruktør ved Spelet om Heilag Olav og engasjert på vegne av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Trøndelag Folkemuseum.

Hun var æresmedlem av Studentersamfundet i Trondhjem, og mottok Teskjekjerringprisen i 1978.

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Reidun Aune» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.

Eksterne lenker