WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Rønningsletta

Fra WikiStrinda
Revisjon per 7. jan. 2022 kl. 13:14 av Sture (diskusjon | bidrag) (→‎Se også)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Rønningsletta, parsell av Rønningen, langs sørsiden av Ladebekken, avgrenset av Ladeveien og eiendommen Nidaros - eiendommen; fradelt i 1834 og festet bort til overtollbetjent Iver Hagen.

I 1844 ble eiendommen utlagt til konsul Frederik Christian Fritz Lorck. Rønningsletta ble utstykket til bygrunn fra ca. 1890. Sportsklubben National hadde en fotballbane her fra omkring 1900 til ut i mellomkrigstida.

Per Øverland forteller:

Ser vi på Adressebøkene for Trondhjem omkring år 1900, ser vi at Rønningssletten nærmest er brukt som gatenavn, men på en litt pussig måte. Navnet er oppført med to grupper eiendommer: «fra Veien Lade Kirke til venstre» og «Veien fra Omnibusstalden» . I den første rubrikken er det oppført ni eiendommer med tallene 2 - 6, 9 - 10 og 13 - 14 med 57 beboere. Det er husene innover Rønningsletta. Der bor tre teglverksarbeidere, en omnibuskusk, en fyrbøter og en banevokter, altså ansatte ved jernbanen, og folk med andre yrker . Hovedgata på Rønningssletta ble til den nåværende Stjørdalsveien. En tverrgate het professor Dahls gate og senere Leksviks gate.

Se kart over området fra 1909 [1]

Kilde

  • Trondheim byleksikon
  • Per Øverlands historieglimt

Se også