WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Prosti

Fra WikiStrinda
Revisjon per 17. des. 2008 kl. 18:54 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Prosti er i flere kirkesamfunn betegnelsen på et som regel geografisk avgrenset administrativt område. Et prosti er en enhet innen et bispedømme og ledes av en prost. Betegnelsene kan variere fra trossamfunn til trossamfunn, og det varierer også hvor vide reelle fullmakter en prost utøver innad i prostiet.


Den norske kirke

I Den norske kirke er landets elleve bispedømmer delt i 103 prostier. Det prostiet som omfatter bispedømmets domkirke, kalles et domprosti; det er således elleve domprostier i Norge. Det er omlag åtte-ni prostier i hvert bispedømme.

Prosten eller domprosten er den øverste geistlige leder i et prosti. Prosten er ofte også sogneprest i et av prostiets prestegjeld. Proster i Den norske kirke utnevnes av Kongen i statsråd.

Det finnes også et ikke-territorielt avgrenset prosti, det som omfatter feltpresttjenesten. Prosten for feltprestkorpset holder til på Akershus Festning, og er tilordnet Oslo biskop som en av hans proster.


Kilde


Se også