WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Polsmohulen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 8. feb. 2009 kl. 11:03 av Torbjorn (diskusjon | bidrag) (Ny side: '''Polsmohulen''' Øst for Østmarkbukta vil den som følger en sti ned fra Ladestien finne inngangen til en bunker som ble sprengt ut av tyskerne - eller mer korrekt av en ...)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk

Polsmohulen

Øst for Østmarkbukta vil den som følger en sti ned fra Ladestien finne inngangen til en bunker som ble sprengt ut av tyskerne - eller mer korrekt av en norsk entreprenør som arbeidet for tyskerne - under andre verdenskrig.

Stien leder ned til det vestre innslaget om ikke er avstengt - bunkeren er vurdert som sikker nok til at den kan stå åpen. Den blir derfor jevnlig besøkt av skoleklasser og andre nysgjerrige, og barn i området har helt sikkert brukt den halvferdige bunkeren til lek helt siden den ble tilgjengelig ved krigens slutt.

Bunkeren strekker seg ca. 100 meter innover i fjellet og er en del av de omfattende og tallrike militære anleggene som ble anlagt av tyskerne på Ladehalvøya og videre innover mot Være. Den ytterste delen er formet som en gang eller tunnel, men etter hvert kommer man inn i en større hall. Anlegget ble slik det står brukt som depot for mat og ammunisjon, og er dessuten på tyske kart anført som tilfluktsrom.

Ettersom bunkeren ikke er ferdig, kan det godt tenkes at den med tiden og i fullført stand skulle brukes til andre formål, men dette vet vi lite om og spørsmålet er ikke nærmere undersøkt. De som ønsker å besøke bunkeren bør ha med seg lys (hodelykt eller lommelykt), for man skal ikke så langt innover før det uten lyskilde blir mørkt og vanskelig å ta seg frem.


Litteratur

  • Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»
  • Byderlsavisa Strinda nr. 1 2009

Kilde

  • Karl H. Brox og Øivind Leren «Langs Ladestien fra Ladehammeren til Være»