WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Peter O. Aune

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Peter O.Aune
Kjøbmann Peter O. Aune var en av grunnleggerne av Trolla Brug.

Han var bondesøn fra Rindalen og født i 1799. Han kom som ungt menneske til Trondhjem og var endel år i forretningen hos kjøbmand Wullum på hjørnet av Søndre gate og Karl Johans gate; gården stod der hvor "Gildevangen" nu er.

Aune etablerte egen forretning i 1820-aarene og kjøpte i 1838 efter Machholm gården nr. 6 i Strandgaten, nu Olaf Trygvessøns gate, hvor han siden drev en av byens betydeligste forretninger, det velkjendte firma P. O. AUNE & SØN.

Aune deltok aldri i det kommunale liv, Han var i mange år overformynder, og benyttet seg av den adgang loven gav ham i denne stilling til å undslå sig for alle andre hverv.

Han var først gift med Caroline Sandberg, som døde i 1853, og siden med Margrethe Sollie, som døde i 1915. Aune døde den 30. mars 1886.

Sønnen, kjøbmand OLUF ANDREAS AUNE var født i 1827 og gik tidlig ind i sin fars firma, av hvilket han trådte ut i 1881 Han døde den 16. mars 1883.

Kilde

  • 1. Olav Henmo. Trondhjems mekaniske verksted 1843-1918
  • 2. I. Richter: Det gamle og det nye Trondhjem. Forlaget Norge 1906.

Eksterne lenker