WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Per Tangen Lykke

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Per Tangen Lykke. Foto: Trondheim Byarkiv
Per Tangen Lykke (født 1.5.1895 på Strinda, død 7.10 1942 på Falstad) var sønn av Peder Knudsen Lykke og Augusta Johanne Vanvig. Per Lykke giftet seg i 1919 med Åsa Cathinka Sætre Johnsen (23.11.1899 i Oslo- 19.9.1965). De fikk fire barn sammen: Per Tangen Lykke (1920-), Tore Kristian Lykke (1921-), Erik Lykke (1928-),.

Per Lykke begynte etter Handelsgymnasiet som befrakter i et trondheimsfirma 1915; deretter var han befrakter i Statens Skipsfartsdirektorat, før han 1920 startet sin egen skipsmeglerforretning. Fra 1927 var han disponent i Lykkes Rederi. Samtidig engasjerte han seg i reveavl.

Både innen skipsfart og oppdrett deltok han i flere organisasjoner, og hadde en rekke verv. Blant annet var han styremedlem i Norges Skipsmeglerforbund og flere private selskap. Lykke markerte motstand mot det tyske styret, og kom som en konsekvens i okkupasjonsmaktens søkelys. Kontorene hans ble beslaglagt, angivelig som represalie for at en av sønnene hans hadde revet ned en tysk propagandaplakat. Sterkest kom Lykke trolig likevel i tyskernes søkelys fordi han nektet å bøye seg for nazifiseringen av næringslivets organisasjoner i 1941. Han meldte seg, som en av få, ut av både Norges Rederforbund og Skipsmeglerforbundet.

Per Lykke ble arrestert på revefarmen sin i Hegra, sent på formiddagen 6. oktober 1942, av to norske lensmannsbetjenter. Da hadde han fått beskjed fra sitt kontor i Trondheim at tyskerne ville ha tak i ham, men avsto like fullt to muligheter som bød seg til å flykte på veien til Trondheim. Han ble først bragt til Gestapo-hovedkvarteret i Misjonshotellet, og derfra til Falstad på kvelden, for så å bli henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Bodde i Tiedemanns gt 40 i 1934.

Se også


Kilde

  • 1. Ukeadressa 6. oktober 2012
  • 2. Norsk biografisk leksikon

Eksterne lenker