WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ole Jakob Kleppa

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Ole Jakob Kleppa. Foto: Schrøder
Ole Jakob Kleppa , Sivilingeniør, (4.2.1920 i Oslo -27.5.2007 i Texas) var sønn av Per Kleppa og hustru . Gift i USA med Abby Joy Stodder.

Dr. techn., professor. Født i Oslo, Kjemiingeniør NTH, 1946, Dr.tekn. 1956, utnevnt til preofessor samme år, men tiltrådte ikke. University of Chicago til 2007. Kleppa pensjonerte seg som en Professor Emeritus i 1990, men han opprettholdt sitt laboratorium og fortsatte å motta heder til sin død. Han holdt på sitt norske statsborgerskap fram til 2000, da han ble en amerikansk statsborger.

Ole Jakob Kleppa var medlem av styret i Studentersamfundet i Trondhjem. Han flyktet til Sverige i september 1941 sammen med styrets øvrige medlemmer.

Kleppa tjente som offiser i en norsk militær enhet i Storbritannia. I 1943 ble han sendt til Island i åtte måneder å lære amerikanske soldater å arbeide i kaldt vær og trene dem i vinter taktikk. I Island ble Kleppa også kjent med Kristjan Eldjarn, som senere ble Islands tredje president.

Kleppa arbeidet ved University of Chicago fra 1947 til sin død i 2007. Som forsker i Chicago utviklet Kleppa en rekke kalorimetere, som var i stand til å gjøre vanskelige vitenskapelige målinger mindre komplisert. En av hans primære var utviklingen av Kleppa calorimeter, et instrument som måler små mengder varme.

Se også

Studentersamfundets styre 1941-høst

Kilde

  • 1. Wikipedia
  • 2. Harald Ramm Rønneberg. Studenter i Den Gamle Stad. Teknisk Ukeblads forlag 1960

Eksterne lenker