WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Olav Skeie

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Olav Skeie
Skeie, Olav, f. 30. 9. 1915 i Bygland, død 2004, sønn av lærer Olav T. Skeie og Margit Lidtveit.

Høsten 1940 var han i tjeneste for britiske Secret Intelligence Service, og var med å etablere radiosenderen «Skylark B» i Trondheim.

Olav Skeie ble utdannet El. ing. NTH 1949, Sambandstekn. utd. U.K. 1942-45. Telegrafstyret, Oslo siden 1949, som avd.ing. og senere o.ing.

Etter et opphold ved universitetet i Uppsala reiste Olav til England og sluttet seg til de frie norske styrker. Han returnerte til Trondheim med radioutstyr til nye grupper som ble opprettet for å opprettholde etterretningskanalene til London. Utstyret ble da fraktet inn til fots over Sylan i Sverige, over grensen og til deretter inn til Trondheim der utstyret ble overlevert agentene. Han gikk da sammen med Finn Lied.

Ved kapitulasjonen var han ansvarlig for å opprette alliert samband mellom alle norske byer og allierte styrker i landet. Han var som eneste nordmann med i første allierte flight bestående av britiske fallskjermtropper som landet på Fornebu 9 mai 1945.


Prisbelønnet N.I.F.s Elektronisk prisoppgave 1958.

Kilder

  • Ingeniørmatrikkelen 1955
  • Wikipedia
  • Rørholt, Bjørn: Amatørspionen «Lerken», 1985
  • Rørholt, Bjørn – Thorsen, Bjarne: Usynlige soldater, 1990

Eksterne lenker

Eksterne lenker