WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Nypvang skole

Fra WikiStrinda
Revisjon per 18. apr. 2018 kl. 08:49 av Jan H (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk
Nypvang skole 1952
Nypvang skole gnr 52/4 og 5 i tidl. Leinstrand kommune. Den gamle Nypvang skole ble bygget i 1888, ny skole i 1949.

Nypvang skole er en barneskole som ligger på Leinstrand, i nærheten av Klett, i Trondheim kommune. Skolen har cirka 225 elever fra Klett- og Ringvål-områdene. Skolens rektor er Anne-Lise Gullsøy.

Etter fullført 7. klasse fortsetter elevene på barne- og ungdomsskolen Spongdal skole.

Heimdal historielag forteller:

Nede i bygda soknet ungene til Nypvang skole. I nedre venstre hjørne ses nyskolen fra 1949, med gammelskolen fra 1888 litt lenger framme i veien. Men den dagen Widerøes fly svevet høyt over Nerbygda i juli -52, var det skolefri, og noen hadde nok tatt turen til sandstranda på Øysand i det varme sommerværet. Fjorden holdt en behagelig temperatur på 20 grader, og inne på sandgrunnen kunne badevannet være enda etpar grader varmere når det flødde. 50 år etter er det ikke vanskelig å kjenne seg igjen i dette frodige landbruksområdet på nordsida av Gulosen. Dette er en del av Stor-Trondheim som byveksten ikke har nådd, i motsetning til nordre deler av bygda, der feks. den gamle Åsheim skole i dag ligger under asfalt og tung trafikk. Dette bildet er tatt i stor høyde over flatbygda, med Eggan-gårdene på begge sider av veien utover mot Mo-korsen, der sideveien tar av til høyre og går i retning av Skjefstad. Videre langs hovedveien, Busklein, Leinan og Sundet helt ute ved sjøen.


I bygdebok for Leinstrand finnes gårdsbeskrivelsen for Nypan fra side 404.

Kilder

  • Erling Lauglo. Leinstrand - et lite stykke Norge bind I og II
  • I lufta over Heimdal. Heimdal historielags skrifter nr 5. Utgitt 2001
  • Wikipedia