WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Nordenfjeldske Psykiatrihistoriske Museum

Fra WikiStrinda
Revisjon per 20. des. 2015 kl. 13:37 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Rønning og Erling Killingberg 2015

Nordenfjeldske Psykiatrihistoriske Museum, ved Rotvold asyl, etablert 1996 i D-fløyen av sykehuset som var den gamle Kvinneavdelingen av Trøndelag psykiatriske sykehus (TPS).

Det var eierne, Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommuner som eide TPS med hhv 75% og 25% fra 1962. I 1992 kom arbeidet i gang med å etablere et museum. D-fløyen ble satt i stand og noen av de 12 cellene tilbakeført til ulike perioder. Hver enkelt er preget av psykiatrenes ulike teorier om fargenes betydning for sinnets tilstand.

Direktør Arnold Solbu var en av drivkreftene for å etablere museet. Tidligere ansatte ved sykehuset har i mange år drevet museet. Blant disse er Edel Eggen, Bjørn Rønning og Erling Killingberg.

I 2012 ble Rotvoll-eiendommen solgt til Nidaros Bolig (senere Aha Eiendom). Leieavtalen for museet ble sagt opp i 2015. St. Olavs Hospital vil ta vare på gjenstandene. Museet stengte senhøstes 2015.

Kilde

  • 1. Adresseavisen 18.6.2015 [1]