WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Norconsult AS

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Logo Norconsult
Norconsult AS, Bærum, norsk rådgivende ingeniørselskap, landets største på området, opprettet 1956. 19.februar 1956 ble Knud-Endre Knudsen, som første sjef og eneste ansatte etablert i Addis Ababa i Etiopia.

Flere partnere kom til og noen gikk ut i årene som fulgte. I 1965 var det blitt 12 firmaer, dvs 3 mere enn de som startet forgjengeren Norconsultants i 1955. Teleplan, VVS-Consult (senere Technoconsult) og Fjellanger Widerøe AS var kommet til. Toppen ble nådd i 1977 med 15 firmaer.

Sine 2 første prosjekter hadde Norconsult i Etiopia, med planlegging av kraftstasjon og havneutbygging. Aktivitetene ble etter hvert utvidet til Nigeria og Iran, deretter Saudi Arabia, Irak og Algerie. I 1964 ble det åpnet kontorer i både Kenya og Uganda, og i 1970 i Indonesia. Norconsult fikk også aktiviteter i Sør-Amerika.

Norconsult har sine røtter i selskapene Ingeniør A. B. Berdal A/S (grunnlagt 1929), Sivilingeniør Elliot Strømme (grunnlagt 1939) og Interessentskapet Norconsultants (grunnlagt 1954). De to første selskapene ble i 1989 sammensluttet til Berdal Strømme AS. Norconsultants var eid av større norske konsulentfirmaer som en arena for deres internasjonale engasjementer og ble i 1964 omdannet til aksjeselskapet Norconsult. Dette ble i 1987 overtatt av Norwegian Petroleum Consultants (NPC) og fikk navnet Norconsult International.

Våren 1988 ble Norconsult delt opp i 3 firmaer:

  • NPC Consult AS
  • NPC Samferdsel AS
  • Norconsult International AS.

De to førstnevnte var heleide datterselskaper av NPC og skulle for det meste operere i det norske markedet. Norconsult International var 55% eid av NPC 45% av 6 av de gamle partnerne, deriblant Teleplan, og skulle jobbe mot utlandet.

I 1992 ble NPC overtatt av Aker Engineering. NPCs 55% andel havnet hos Berdal Strømme AS. I 1992 ble Berdal Strømme majoritetseier i Norconsult International. I 1997 ble Norconsult International delt opp i Norconsult Telematics og Norconsult International, med henholdsvis Teleplan og Berdal Strømme som eiere. I 1998 ble de ansatte i Norconsult International overført til Berdal Strømme som deretter endret navn til Norconsult.


Norconsult er Norges største tverrfaglige rådgivende ingeniørfirma. Norconsult har hovedkontor i Sandvika i Bærum og har 51 kontorer i andre norske byer, samt 32 kontorer i utlandet. Selskapet har ca. 2 650 ansatte. Bedriften har prosjekter i 50 land over hele verden, og rundt 750 av medarbeiderne jobber i utlandet. Administrerende direktør i selskapet er John Nyheim. Selskapet driver rådgivning innen følgende markedsområder: bygg og eiendom, energi, industri, miljø, olje og gass, plan, samferdsel, sikkerhet og vann og avløp.

Norconsult har kontorer i følgende norske byer: Askim, Bergen, Bodø, Eidfjord, Fauske, Førde, Gjøvik, Hamar, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Horten, Hønefoss, Kirkenes, Kjøllefjord, Kristiansand, Kristiansund, Lakselv, Larvik, Lillehammer, Lillestrøm, Mandal, Mo i Rana, Molde, Mosjøen, Narvik, Odda, Porsgrunn, Sandvika, Sogndal, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Vadsø, Ålesund, Årdal.

Norconsult har kontorer i følgende land i tillegg til Norge: Chile,Peru, Danmark, Filippinene, Laos, Mosambik, Sverige, Sør-Afrika og Thailand.

Norconsult Trondheim har adresse Ingvald Ystgaards veg 3A, 7047 Trondheim

Kilde

  • 1. Norsk biografisk leksikon
  • 2. Nettsted Norconsult AS
  • 3. Johnny M. Johansen og Lasse Vike. ViaNova slik det startet.

Eksterne lenker