WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Munkholmens Venner

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Munkholems venner.jpg
Munkholmens Venner ble stiftet 7. februar 1967. Formålet var å arbeide for å bevare Munkholmen som bade- og friluftssted for byens befolkning, samt verne om holmens historiske verdier.

Forløper til foreningen var Trondheim og Omland Friluftsråd som ble stiftet i 1937. Friluftsrådet tok opp en rekke saker vedrørende Munkholmen, bl.a. publikums adgang til holmen. I brev av 7. mai 1956 ga Luftvernartellierigruppe Trøndelag adgang for publikum til Munkholmen.Friluftsrådet arbeidet videre med å gjøre Munkholmen til et attraktivt utfartssted med restaurantdrift, toaletter i kasamattene og båttransport. Spørsmålet om kraft- og telefonkabel ble tatt opp i 1959. Friluftsrådet sto for administrasjon av Munkholmen som badeplass og friluftsområde til Trondheim overtok denne oppgaven i 1983 og Trondheimsregionensn Friluftsråd fikk ansvaret for å påse at driften fremmer friluftsliv.

Ved stiftelsen av Munkholmens venner ble det besluttet at foreningens viktigste oppgave skulle være å skaffe elektrisk strøm og ferskt vann til Munkholmen. I 1968 ble elektrisk kabel lagt og strøm fra land var et fatum. I 1969 ble vannledning lagt fra Korsvika. Tidsmessige toaletter ble tatt i bruk sommeren 1970.

Venneforeningen hadde i 1970 over 200 medlemmer. Ettersom hovedoppgavene, kraft og vann, var løst ble aktiviteten noe nedtrappet. I 1989 ble det nytt liv i Munkholmens venner, og siden det har foreningen arbeidet med flere saker: nytt publikumstoalett, restaurering av bygninger, oppsetting av en kanon og formidlingsplan.

Munkholmens venner arbeider for å fremme de historiske og kulturelle verdier på Munkholmen og gjøre stedet kjent og tilgjengelig for publikum. Dette skjer i nært samarbeid med Munkholmenbåtene og restauratøren på Munkholmen Nova Hotell Kurs og konferanse, Statsbygg og Trondheim kommune.


Kilde

  • Munkholmens Venners nettside


Eksterne lenker