WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Mellageret

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Mellageret 1987
Foto:Byantikvaren
Trondheim havn 1992
Mellageret som Rockheim
Mellageret, Brattørkaia 14, tilhørte Felleskjøpet i Trondheim fra 1914 til 1977. Et stort kailager stod her de første årene inntil det gikk med under en kaibrann i 1917. Det ble bestemt å sette opp nytt bygg i mur og betong i 5. etasjer med grunnflate på 800kvm. Bygget stod ferdig i 1920 med manuelt utstyr som håndvogner og triller.

Et nytt blanderi for blanding av kraftfôr ble montert i 1923. Dette slo så godt an at hele 40% av alt kraftfôret i 1925 var kraftfôrblanding. Blanderiet strakk seg fra 1.-3. etasje plassert i byggets vestside, mot fryselageret. Fra 3. ned til 1. etasje gikk en ”størte-trakter” hvor kraftfôret (de forskjellige komponentene i fôret) ble ført ned gjennom. Dette foregikk frem til 1952, da kraftfôrfabrikken kom i gang i Ila.

Fra 1952-77 var det et rent såvareanlegg i alle etasjer. Såvarene som ble benyttet var bygg, havre, hvete og timotei. Lager I inneholdt gjødsel og kraftfôr som blant annet linmel, sildemel, linkakemel og importert mais. Kornet ble tatt inn helt, og malt i ei mølle montert inne i bygningen. Alt arbeid foregikk manuelt. Truck var det ikke. Kornet ble kjørt på sekketriller. En sekk veide opptil 100 kilo, og hver mann hadde to sekker på sekketrilla. Det ble lagret sekker i tre høyder for å utnytte plassen.

På 1930-tallet varte arbeidsdagen tolv timer. Midt på dagen hadde de to timers pause da arbeiderne dro hjem for å spise middag.

I 1941 ble Lager II rekvirert av tyskerne og brukt som flyverksted og delelager.

I 2010 ble Mellageret tatt i bruk av Rockheim.


Kilde

  • Artikkel som sto på nettsida til Rockheim i 2014