WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

MF «Lagatun»

Fra WikiStrinda
Revisjon per 25. nov. 2018 kl. 08:57 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)

Hopp til: Navigasjon, søk
Illustrasjon av MF «Lagatun».
Foto: Multi Maritime

MF «Lagatun» er ei ferge som skal settes i drift på fergesambandet Flakk-Rørvik fra 1. januar 2019.

Fakta om ferga

  • Ferga blir 107,5 meter lang med plass til 130 personbiler og med en toppsalong med 360 graders utsikt.
  • Ferga vil ha teknologiske løsninger i verdensklasse og et energiforbruk som er beregnet å bli mindre enn 30 % av normalforbruket for konvensjonelle dieseldrevne ferjer av samme størrelse.
  • Teknologien som skal brukes, er såkalt plug-in hybrid. Det betyr at ferga har et batterisystem hvor en betydelig del av energiforbruket kommer fra helautomatisk lading når ferga ligger ved kai. Ferga skal i stor grad seile på elektrisk strøm fra land, men på grunn av svært kort liggetid ved kai (4 minutter) vil det ikke være tilstrekkelig lading til bare å basere seg på dette. Ferga blir derfor utrustet med batterisystem som lades både fra ladestasjonene på fergekaia og fra dieselgeneratorer om bord. Disse dieselgeneratorene vil kunne gå 100 % på biodiesel.
  • Universell utforming, ladepunkt for el-biler og eget lekerom for barn.

Skroget ble bygd ved Montex Westerplatte i Gdansk og ferga ble utrustet hos Myklebust Verft AS i Gursken.

Søsterskipet får navnet MF «Munken» som også skal settes i drift på sambandet Flakk-Rørvik fra 1. januar 2019.

Fergene skal driftes av FosenNamsos Sjø AS.

Navnet Lagatun

Log er det gamle norske ordet for lov. Log ble endret til lag – dermed lagting. Navnet Lagatun kommer av Logtun, det vil si lovtunet, og var der hvor Frostatinget ble holdt på Frosta. Skrivemåten for området har variert mye gjennom åra: Laghaton – Laugtun – Lowton – Laugtonn – Lochtu - Logtun – Logtu – Loktu.

Lagatun er et oppkonstruert ord som ligner på lov-ordet, men også brukt for å vise forskjell, samtidig som det er lett å uttale. [1]

Se også

Kilde

Referanser

  1. Bjørn Olav Juberg, Frosta Historielag

Eksterne lenker