WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Leirfossene kraftverk

Fra WikiStrinda
Revisjon per 14. des. 2015 kl. 15:56 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Leirfossene kraftverk er et kraftverket som ligger i fjell vest for Nidelva med inntak i det eksisterende bassenget ved Øvre Leirfoss. Kraftverket eies av Trondheim Energi Kraft.

Vannet ledes i sjakt og tunnel ned til kraftstasjonen og videre gjennom en 1,5 km lang avløpstunnel. Det vil bli installert to mindre aggregater i de gamle kraftverkene for å utnytte den pålagte minstevannsføringen på 10 m3/s i elvestrekningen mellom disse.

Byggingen av kraftverket ble påbegynt sommeren 2006 og ble offisielt åpnet 2. oktober 2008, og har kostet i underkant av 400 millioner kroner.

Leirfossene kraftverk erstatter de to gamle kraftverkene Øvre Leirfoss og Nedre Leirfoss. Årlig produksjon øker med 30 % fra 150 GWh til 193 GWh – med samme mengde vann.

Kilde

  • Trondheim Energi

Eksterne lenker