WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Klæbu kirke

Fra WikiStrinda
Revisjon per 22. nov. 2020 kl. 12:35 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedinngang Klæbu kirke -2015. Foto: Jan Habberstad
Klæbu kirke 2020
Spiret på Klæbu kirke
Valgkirke-skilt
Alter Klæbu kirke
Monogram klæbu kirke
Monogram Klæbu kirke
Monogram Darre 1841
Eldste gravplasser Klæbu kirkegård

Klæbu kirke er en åttekantet kirke fra 1790 i Klæbu.

Byggverket er i laftet tømmer med grunnmur av pusset gråstein. Det er 250 sitteplasser, 320 når galleriet også benyttes. Arkitekt for kirken var senere eidsvollsmann Lars Larsen Forsæth. Grunnplanet er en åttekant som er svakt langstrakt i øst-vest-retningen med altertavlen i den østlige enden. Innvendig grunnflate er på 235 m2 med plass til 250 personer. Største lengde er 18,9 m (øst-vest) og største bredde er 15,8 m (nord-sør). Nord- og sørveggen er knapt 10 m, mens veggene i øst og vest samt de fire skråveggene er på 6,4 m hver. Høyden til gesismen (raftet) er på 9,15 m. I vestre ende er det innredet våpenhus og i østre ende sakristi, disse rommene er skilt fra kirkerommet med lettvegger av stående bord. Taket er pyramideformet med to takvinkler (mansardtak). Klokkehuset i takrytteren er terningformet. Kirken har prekestolen over alteret (prekestolsalter), og i 1898 ble det også satt en opp en prekestol på gulvet på grunn av prestens høydeskrekk.

Altertavlen med motivet «Hyrdenes tilbedelse» fra 1790 er av Johan Jørgen Lyng, Lars Larsen Forsæth og Haldor H. Svaan. Prekestolen er i nygotikk og laget av Forsæth og Svaan.

Døpefonten er fra 1957 og utført i tre. Orgelet er fra Bruno Christensen & Sønner Orgelbyggeri.

Klæbu kirke har en del annet inventar; eldre oljemalerier, et stort krusifiks i tre fra ca. 1650-1700, og et alterkrusifiks i form av en Kristusfigur av elfenben. Den er av italiensk opprinnelse fra slutten av 1800- eller begynnelsen av 1900-tallet.

Kirken har tre kirkeklokker; fra 1705, 1871 og 1990. Den yngste er fra Olsen Nauen Klokkestøperi, den eldste er laget av Friedrich Kessler og klokken fra 1871 av Lars Rustad.

Den eldste delen av kirkegården som ligger ved og rundt Klæbu kirke er vurdert som verneverdig.Se også