WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kirsten Iversdatter

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Kirsten Iversdatter, eller Finn-Kjersti som hun ble kalt, var antakelig den siste som ble brent som heks i Trøndelag. Kjersti ble først dømt for ugudelighet, landstrykeri og løsaktighet, men tilsto så at hun hadde gitt seg til djevelen og øvd trolldom. Flere ganger hadde hun hatt omgang med djevelen, og sammen med andre trollkvinner hadde hun fløyet gjennom lufta til fjells. Hun nektet likevel å ha gjort noen vondt med sine heksekunster. Etter tilståelsen ble den første dommen, som gikk ut på at hun skulle halshogges, omgjort til den atskillig mer smertefulle døden på bålet.

Den 12. oktober 1674 ble bålet tent på Galgeberget ved Ila i Trondheim. Kjersti ble bundet fast til en stige og kastet på ilden mens en stor menneskemengde fulgte dramaet. Straffen omfattet også tap av boet. I Kjerstis tilfelle var det ikke stort å hente - hennes eneste eiendeler var «nogle pjaltede ringe klæder».

Trolldomsprosessene fikk ofte ringvirkninger. Tilståelser om omgang med djevelen og heksesabbater involverte gjerne flere personer som skulle ha vært til stede. Kjersti navnga flere personer, og det ble reist sak mot tre kvinner fra Gauldalen. Gjertrud Berdal fra Soknedalen var en av dem. Hun var kjent for å samle røtter og urter som hun kokte medisin av både til folk og dyr. Det ble også sagt at Gjertrud kunne melke fløten av andre folks kyr, slik at det bare ble mager melk for eierne. Ingen av de tre ble likevel dømt.

Da Kjersti ble brent på bålet i 1674, var det bare få år siden forrige heksebål på Galgeberget. Bare fire år tidligere var Lisbet Nypan brent samme sted.


Kilde


Eksterne lenker