WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Kaptein Dyre

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Kaptein Dyre. Foto: Jan Habberstad 2014
Veteranbåtene på Fosenkaia. Foto: Jan Habberstad 2014
Kaptein Dyre er et veteranskip bygget i 1893 og som har status som verneverdig skip av Riksantikvaren. 8 mars 2005 ble Kaptein Dyre overtatt av veteranbåtlaget "Kaptein Dyre" med tanke på et varig vern som flytende kulturminne i Trondheim.

Kaptein Dyre ble bygget som dampslepebåten "Neptunus" på T.H. Walker skipsverft i Dordrecht i nederland i 1893. Båten var 64,7 fot lang og 14 fot bred. I 1916 kom båten til Norge og ble kjøpt av Bjaalands Lægterkompani A/S i Skien og fikk navnet Skjelsvik. Omdøpt i 1919 til Roland. Ombygget i 1948 fra damp til motor av kaptein Oscar E. pedersen i Skien.

I juni 1948 ble båten kjøpt av Dyre Halse A/S i Trondheim, og i november samme år omdøpt til Kaptein Dyre. Den ble noe ombygget ved Hommelvik mek. Verksted. Båten ble mye brukt som slepebåt på Trondheim havn og til lektersleping i farvannet rundt Trondheim. Den ble også mye brukt som bukseringsbåt i havna ved Trondhjems mekaniske Værksted og Ørens mekaniske verksted. For ørens mek. var den ofte å se ved utsleping av nybygg fra Ila-slippen og til utrustning ved verftet ved Nidelva. Båten gikk også ofte med sand fra Gulosen og med kalk fra Ytterøya.

Etter at Dyre Halse gikk konkurs i august 1980, ble Kaptein Dyre sammen med rederiets 2 andre fartøy Cito og Øger, solgt til Taubåtkompaniet i Trondheim. I juli 1983 ble den solgt, men ble i 2003 kjøpt tilbake til Trondheim av Svein R.Kildal. Båten ligger ved Fosenkaia i Trondheim.

Kaptein Dyre. Foto: Jan Habberstad 2014

Se også

Båtene på Fosenkaia

Kilde

  • 1. Båtene på Fosenkaia. kystlaget Trondhjem. Fartøymatrikkel 2010.
  • 2. Norsk forening for fartøyvern


Eksterne lenker