WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Johan Peter Kristiansen

Fra WikiStrinda
Revisjon per 9. apr. 2020 kl. 06:25 av Jan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Peter Kristiansen

Kristiansen, Johan Peter, f. 11.6.1922 i Trondheim,d. i Brasil var sønn av verksmester Ragnvald Kristiansen () og Petra Næss ().

Johan Peter Kristiansen ble utdnnet M.ing. NTH 1950. I Brasil siden 1950.

Jan Yttereng forteller på vår Facebookside;

Johan Peter Kristiansen var en eventyrer som på 1950-tallet, etter endt utdanning, ankom Brasil med tomme lommer og ingen jobb, men etterhvert skulle han bli en nøkkelperson for Horácio Sabino Coimbra som i 1959 grunnla selskapet Cia. Cacique de Café Solúvel, hvor Johan Peter Kristiansen i dag er en legendarisk person da han var en nøkkelperson i oppbygning av det som etterhvert skulle bli til verdens største produksjonsanlegg for instant kaffe.

Året før, i 1958, ble Pelé verdensmester for første gang, og etterhvert så ble det gjort en avtale mellom Cia. Cacique og Pelé om å bruke hans navn på kaffe produsert hos Cia. Cacique. En avtale Pelé fortsatt, den dag i dag nyter godt av.

I Brasil er riktignok rettighetene til bruk av varemerket Café Pelé solgt til JDE (Jacob Douwe Egberts, som også eier Kaffehuset Friele), men i Norge er det sorze4 AS om selger kaffe fra Cia. Cacique.

I 2008 var Café Pelé å finne i mange norske supermarkeder. Rema 1000, ICA, Ultra/Meny, COOP og Bunnpris. De to sist nevnte med økologisk frysetørret kaffe som også ble solgt i svenske ICA butikker.

Trenden ble etterhvert at kjedene ønsket færrest mulig varemerker i butikkene, og selv om Café Pelé mange steder, bla. i ICA, hadde mer enn 50% markedsandel var ikke kundens preferanse det kjedene la vekt på. Å være leverandør av kun et produkt er sjelden et godt utgangspunkt i forhandlinger med norske kjeder......


Kilde

  • Trondheimsbasen
  • Bjørn Bassøe. Ingeniørmatrikkelen 1955.
  • Gravminner i Norge
  • Meddelelse på Facebook,