WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Johan J. Meyer

Fra WikiStrinda
Revisjon per 15. nov. 2015 kl. 08:42 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan J. Meyer

Johan Joachim Meyer (født 29. oktober 1860 i Bømlo, død 23. januar 1940 i Askim) var en norsk arkitekturprofessor og registrator av gammel byggekunst. Hans mest omfattende arbeid er 19-bindsverket Fortids kunst i Norges bygder (1908–42).

Meyer var prestesønn, og vokste opp i Saltdalen og Tysnes. Han tok eksamen ved Trondhjems tekniske læreanstalt 1880, og studerte deretter ved Polytechnische Hochschule i Hannover, og arbeidet som assistent for arkitekt Heel i Hannover 1883-85. Fra 1885 var han lærer ved Tegneskolen i Kristiania, og fra 1889 til 1910 ved Den kvindelige Industriskole og ved Kristiania tekniske Skole.

Gjennom 1880- og 90-årene arbeidet Meyer med flere omfattende registreringer av fortidsminner og historisk arkitektur, og i noen grad med restaurering av gamle bygninger. Arbeidene omfattet blant annet Lysekloster, Selja, Hovedøya, Mariakirken i Bergen, Stavanger domkirke, Hoff kirke, Finneloftet, Moster kirke og Utstein kloster. Sammen med Lorentz Dietrichson besøkte han i 1900 Orknøyene, hvorfra de to skrev Monumenta Orcadica.

Da NTH ble opprettet i Trondheim i 1910, ble Meyer professor i form- og ornamentlære og arkitekturhistorie. Hans hovedinteresseområder var middelalderens stein- og trearkitektur, og arkitektur og husbunad fra bondekulturen.

Meyer var 1905-1933 medlem av tilsynskomiteen for restaureringen av Nidarosdomen, og støttet Olaf Nordhagens løsningsforslag.

Som utøvende arkitekt tegnet Meyer Nordlia kirke og Heensåsen kirke i Oppland, Gjøra kapell i Sunndal, en villa på Slemdal i Aker og et sommerhus for sin kones bror Sigval Bergesen d.e.

Han ble Ridder av St. Olavs Orden i 1910 og kommandør fra 1930. Meyer ble statsstipendiat i 1909, men rakk ikke å utnytte stipendet i lang tid før han ble professor.

Norsk Folkemuseum har en stor samling arkivmateriale etter arkitektene Johan J. Meyer (1860-1940) og Erling Gjone (1898-1990).

Fra 1925 til 1940 samarbeidet de to om innsamling og bearbeiding av materiale til Meyers verk «Fortids Kunst i Norges Bygder» (17 hefter, 1908-39). De reiste rundt i bygdene for å måle opp, fotografere, lage tegninger og male akvareller av bygninger og kunsthåndverk, også sammen med andre medarbeidere.

Arkivet ved museet innholder en større mengde fotografier av kulturlandskap, gårdstun, bygninger, bygningsdetaljer, malte interiører og gjenstander. I tillegg finnes det mange vakre akvareller av rikt dekorerte interiører. Det er også bygningstegninger i flere varianter fra kladd til ferdig uttegnet for bokproduksjonen, samt detaljtegninger fra bygninger og gjenstander

Kilde

  • 1. Wikipedia.
  • 2. Arkitekter i hundre. Tapir akademisk forlag

Se også

Johan Meyer

Eksterne lenker