WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Jacob Skylstad

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Jacob Skylstad
Jakob Olai Olsson Skylstad (eller Jac Skylstad) (født 26. mars 1888 i Ørsta, død 3. juli 1986 i Trondheim) var redaktør for Nasjonalbladet og Adresseavisen. Gift med Inga Marie Vågsås (1892-1967). Far til Jarl Skylstad.

Skylstad var fra 1928 redaktør av Norges Bondelags organ i Trøndelag, Nasjonalbladet etter at denne hadde innledet et samarbeid med Adresseavisen, som innebar at Nasjonalbladet fikk en side i Adresseavisen, redigert av egen redaktør. I 1941 ble Skylstad ble innsatt som redaktør i Adresseavisen av okkupasjonsmakten under andre verdenskrig og 5. januar året etter la Skylstad like godt ned Nasjonalbladets side i Adresseavisen, ved at Adresseavisen fikk nytt navn; «Adresseavisen og Nasjonalbladet».

Skylstad er beskrevet av historikere som «en glødende fascist» og som «en av norsk presses mest aggressive nazi-propagandister». I januar 1941 skrev Skylstad at den norske regjeringen i London satte sin ære i å blokkere Norge og å sulte ut befolkningen. Skylstad omtalte dessuten kong Haakon som «landstrykeren Carl Fredriksen». Få dager før kapitulasjonen i mai 1945, skrev Skylstad en minneartikkel om Adolf Hitler på Adresseavisens førsteside: «Alle nordmenn som har stammefølelse, er i dag i den dypeste sorg. De har mistet sin fører (...). Etter Jesus Kristus er han det største menneske i verdenshistorien som har vært på vår klode».

Frostating lagmannsrett dømte i 1946 Jacob Skylstad til tvangsarbeid i 15 år, 35 000 kroner i inndraging og 47 000 kroner i erstatning og rettighetstap.

Kilde

  • 1. Wikipedia

Eksterne lenker