WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Huldra

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Huldra var ei ferm og fager kvinne som holdt til i skogen eller på fjellet. Hennes særtegn var ei kurompe. Det var mange jegere og seterbudeier som påsto at de hadde møtt huldra.

Hvis en mann hadde vært litt for intim med huldra så hun fikk barn, var det ikke bare å stikke av fra sitt ansvar. Hvis en mann gjorde det, fikk han pukkel på ryggen. Hvis ei seterjente hadde ei hulder til nabo, var det lønnsamt for henne å stelle seg godt med henne. Huldra kunne være veldig hjelpsom hvis hun følte seg godt likt. Hun hadde kjempekrefter, og en hestesko kunne hun med letthet rette ut.

Folk i gammel tid hadde sin egen mening om hvordan huldrefolket hadde blitt til. Adam og Eva fikk mange barn etter at de ble jaget ut av Edens hage. Vårherre som fortsatt følte ansvar for dem, pleide av og til å komme på besøk til Adam og Eva. En gang han kom litt overraskende, fikk de ikke tid til å vaske og stelle alle. De gjemte da en del av dem så Vårherre ikke skulle se dem. "Men er det ikke flere da?" spurte Vårherre. "Nei, dette er alle barna våre," svarte Eva. "Ja, ja," sa Vårherre, "de som er dulde, skal i framtiden være hulde." Disse etterkommerne etter Adam og Eva var det folk trodde var skjult i hauger og var huldre. Det hendte at en kar ble gift med ei hulder. Barna av et slikt ekteskap fikk gjerne evner som ikke andre hadde, mente folk. De kunne bli synske og se både inn i framtida, og de kunne også se haugfolk.

Kilde

  • Kåre G. Hugås: Bygdebok for Bratsberg annex-sogn, 2000
  • Wikipedia

Eksterne lenker