WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Hovedbygningen NTH

Fra WikiStrinda
Revisjon per 8. okt. 2020 kl. 18:39 av Jan H (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedbygningen NTNU i 2020.Foto: Jan Habberstad
Hovedbygningen under oppføring i 1908
Hovedbygningen NTH.

Hovedbygningen NTH ble bygd etter arkitektkonkurranse, der 3. premien ble brukt, fordi det kunne realiseres innafor den økonomiske rammen som var satt. Arkitektens motto var «Vis-a-vis», altså Nidarosdomen! Arkitekten Bredo Greve brukte flere elementer derfra, både med fasade og en katedral-liknende stil. Det var viktig å markere tyngde, trygghet og soliditet med en hovedbygning for den første høyere teknologiutdanning i et selvstendig Norge. Plasseringa er heller ikke tilfeldig, den troner høyt og er godt synlig med front ut mot byen.

Den stod ferdig i første versjon til åpninga av NTH høsten 1910, da den tok imot de første 100 studentene til høyere ingeniør- og arkitektutdanning i Norge. Noen år seinere ble de to sidefløyene bygd, de som ligger vinkelrett på hovedaksen og går sørover. Det er også interessant å legge merke til at det bare er frontveggen og yttersidene av sidefløyene som er kledd i råkopp (grovhogd stein), baksida er enklere (og her er poenget: billigere!) i pusset mur. Det er viktig hva som vises ut mot det offentlige rom.

Foreslått fredet i Landsverneplan for Kunnskapsdepartementet

Kilde